Migration, transkulturella möten och mental hälsa

Öppen för allmänheten, Symposium, Gästföreläsning

Symposium om migration och transkulturella möten i vård och socialt arbete.

Symposium om migration och transkulturella möten i vård och socialt arbete med presentationer från fyra initierade forskare.

Människor söker sig till Sverige för att finna en tryggare tillvaro. I mötet med dessa människor ställs sjukvård och socialtjänst inför nya utmaningar som kräver kunskap, reflektion och diskussion kring relationen mellan kultur och hälsa. Inte minst är förhållandet mellan kultur och hälsa viktigt för barn och ungdomar som kan hamna i ett kulturellt spänningsfält som inbegriper identitet, religiösa traditioner, olika synsätt på hälsa och förväntningar på sjukvård och socialtjänst. En del av dessa barn och ungdomar kommer hit utan sin familj och många bär med sig svåra trauman.

Detta endagssymposium innehåller presentationer från fyra forskare som kommer att adressera ovanstående frågor.

Deltagande är kostnadsfritt och alla är varmt välkomna. Anmäl deltagande till elisabeth.punzi@psy.gu.se

9.15 - 9.45: Introduktion
Niclas Hagen och Elisabeth Punzi, Göteborgs universitet

9.45 ¿ 10.30: Religionens betydelse för vardagsliv och hälsa
Fred Nyberg, professor i farmakologi samt en av ledarna för "Religion och hälsa", Uppsala universitet
Religion och transkulturella möten uppmärksammas alltmer inom forskning om mental hälsa. Denna presentation fokuserar dels på religionens roll för människors vardagsliv och hälsa och dels på hur kulturell bakgrund behöver beaktas vid psykosociala svårigheter. Särskilt fokuseras missbruk och missbruksrisk bland personer från olika kulturer och vad som kan göras för att förebygga missbruk bland unga personer i migration.

10.30 - 11.00: Kaffe

11.00 - 11.45: How does culture affect understanding and treatment for mental health problems?
Sami Timimi, psykiater och professor i psykiatri, University of Lincoln.

Our beliefs and practices around children, families, and mental health, are all shaped by culture. This talk will introduce the audience to the variety of social/cultural constructions that exist for childhood, child rearing, families, health and mental health that can be found in different cultures. Understanding the culturally constructed nature of our own beliefs and practices (including our professional cultures) has far reaching implications for practice. How more culturally aware understandings can be incorporated into services that provide mental health treatment and support for children and families from immigrant and refugee backgrounds, will then be explored.

11.45 - 13.15: Lunch

13.15 - 14.00: "Them and Us": "Black Neighbourhoods" as a social capital resource.
Tracey Reynolds, Professor i sociologi, professor, University of Greenwich.
This presentation examines the experiences of black youths and their families living in socially deprived areas of London and the way in which they recognise the term ¿black neighbourhood¿ as a resource for ethnic identity formation and collective mobilisation. Despite of the problems that are associated with "black neighbourhoods", the neighbourhoods also represent social capital resources such as reciprocal ties of trust and solidarity and provide a sense of wellbeing and belonging.

However, the analysis will also show that young people¿s experiences of the neighbourhood are not always positive, and such spaces create negative outcomes for them and their families. I will highlight the restrictive capacity of "black neighbourhoods" and the ways in which they limit opportunities to "get on" in terms of social mobility.

14.00-14.30: Kaffe

14.30-15.15: Jag vet inte ens själv vad jag är - Ungas berättelser om identitet, etnicitet och utanförskap i Sverige.
Fanny Gyberg, doktorand i psykologi, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet

Presentationen fokuserar på resultaten från studien GREEN (Gothenburg Research on Ethnicity-related Experiences and identity Narratives) där ungdomar och unga vuxna har fått berätta om sina erfarenheter relaterade till kultur och etnicitet. Dessa berättelser kommer vidare belysas utifrån internationell forskning om de psykologiska konsekvenser dessa erfarenheter riskerar medföra.

15.15 - 15.45: Avslutande diskussion

Föreläsare: Professor Fred Nyberg, Uppsala universitet, professor Sami Timimi, University of Lincoln, professor Tracey Reynolds, University of Greenwich samt doktorand Fanny Gyberg, Göteborgs universitet.

Datum: 2017-02-14

Kategorier: Medicin, Humaniora, Tvärvetenskap, Psykologi

Arrangör: Centrum för kultur och hälsa och Nätverket för medicinsk humaniora

Ytterligare information:
inbjudan-symposium-14-februari-2017.pdf