Scratched and abbreviated glosses - Questions regarding medieval glossing practices

Föreläsning, Seminarium

Gästföreläsning inom forskningsområdet Språk och förmedling vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Abstract:

Glosses deserve special attention in the study of writing practices of historical vernacular languages such as Old High German, Old Saxon or Old English. In contrast to texts, they display the full range of phenomena related to the usage of writing at the time. In recent years, studies in German philology have increasingly paid attention to medial and functional issues. The medial representation of glosses is closely related to their functionality. From a variety of external characteristics, two factors show a particularly strong correlation with regard to functional questions: stylus technique and abbreviation. Scratched glosses, executed with a stylus, can be seen as traces of individual reading practices and provide evidence of personal and original annotation. Abbreviations demonstrate a wide variety of methods from hermetically individual to conventionalized forms. In fact, many shortened glosses are scratched glosses. The paper gives an introduction of Old High German glossing practices and then treats the relationship between writing technique and abbreviation practise. It will especially focus on the status of the vernacular at the time of its scripting.

Föreläsare: PD Dr. Andreas Nievergelt, University of Zurich

Datum: 2017-10-19

Kategorier: Forskning, Humaniora

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer