Att katalogisera Smolenskarkivet - en komplex uppgift

Seminarium, Föreläsning

Gästföreläsning inom forskningsområdet Språk och förmedling och ämnet slaviska medeltidsstudier vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Abstract:
I januari 2014 startade ett RJ-finansierat projekt med titeln "Digital katalog över Smolenskarkivet i Stockholm". Samlingen befinner sig på Riksarkivet, den omfattar ca 1.500 blad och den härstammar från vojevodernas kansli under polackernas belägring av staden 1609-1611.

Katalogiseringsuppgiften är svår av flera orsaker: från början sammanhängande handlingar har splittrats i flera komponenter och återfinns i olika kartonger, dokument med annan proveniens blev redan på 1600-talet integrerade i samlingen och vissa delar av arkivet är kända av historievetenskapen sedan början av 1900-talet, medan andra fortfarande är helt okända.

Projektet ska slutredovisas i mars 2018.

Föreläsare: Elisabeth Löfstrand, Stockholms universitet

Datum: 2017-10-24

Kategorier: Humaniora, Forskning

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer