Vägra skriva. Melville's "Bartleby, the scrivener" och litteraturen som kulturteknik

Föreläsning, Seminarium

Thomas Götselius, Stockholms universitet, gästföreläser inom seminarieserien Skrift och samhälle som ingår i forskningsområdet Språk och förmedling vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Abstract:

Literature is, as the latin root of the term suggests, literally made of letters. For that reason, a conception of literature as a medium in its own right ought to place writing at its centre. That writing itself is a precondition for the making of literature, however, is something that is rarely noticed in literary studies, despite the integration of media theoretical approaches into the discipline in recent years.

This is not to say that a renewed attempt to examine literature on the basis of its media foundation should be fully conceived from the perspective of scriptural hardware. The reason for this is that writing has a double nature: it is both technical artefact and historical practice. On a theoretical level, this perspective entails a shift from the concept of medium to the concept of cultural technique. Unlike the concept of medium, cultural technique allows for an analysis that consider the interface between the technological materiality of writing and historically changing writing practices. On a practical level, it means that literature can be analysed as an effect of its own historical conditions of writing. In my talk, I will elaborate this perspective by taking a closer look at a famous short story where writing is at the centre yet strangely neglected in scholarship, namely Herman Melville's "Bartleby, the scrivener".

Föreläsare: Thomas Götselius, Stockholms universitet

Datum: 2017-11-30

Kategorier: Kulturstudier, Humaniora, Forskning, Litteraturvetenskap

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer