• Ny lektor intresserad av textteori och populärlitteratur

[2017-02-17] Han gillar att forska om populärlitteratur för unga - de där böckerna som inte läses i skolan. Christian Mehrstam är ny lektor i litteraturvetenskap med inriktning mot barnlitteratur.

• Lär av historien - det omöjliga är möjligt

[2017-02-14] Visst kan vi lära av historien. Det var forskarna Helene Lööw, Arne Jarrick och Christer Mattsson överens om under Historiedagen. Frågan är vad. - Historien återupprepar sig aldrig. Om det är något den lär oss är det att det omöjliga alltid är möjligt, säger Helene Lööw.

• Forskardagen gav breddad syn på det kulturvetenskapliga fältet

[2017-02-10] Onsdagen den 8:e februari anordnade institutionen för kulturvetenskaper en forskardag, där 40 forskare från institutionens alla ämnen presenterade sina forskningsprojekt.- Det blev som jag hade hoppats, att folk gick mellan olika presentationer och var nyfikna på andras forskning, säger initiativtagaren Karin Wagner.

• Programmet släppt för årets upplaga av Grammatikfestivalen

[2017-02-09] För nionde gången bjuder vi in till Grammatikfestival i Göteborg. Nu är programmet släppt för årets upplaga av Grammatikfestivalen.

• Fyra doktorandtjänster på historiska studier

[2017-02-08] Institutionen för historiska studier söker fyra nya doktorander. Sista ansökningsdag är 28 februari.

• En heldag med historien i fokus

[2017-02-02] Kan vi lära av historien? Det är en av frågorna som lyfts den 10 februari när institutionen bjuder in till inte mindre än tre temadagar: Västsvensk arkeologidag, Historiedagen och Antikdagen.

• Ny bok ger fördjupad bild av den turkiska Gülen-rörelsen

[2017-02-02] Redan under statskuppen i Turkiet förra sommaren pekades Gülen-rörelsen ut som skyldig. Men hur kommer det sig att en rörelse som förespråkar tolerans och icke-våld anses ligga bakom en blodig militärkupp? I en ny bok ger idéhistorikern Klas Grinell en fördjupad bild av de senaste årens politiska utveckling i Turkiet.

• Eva Wiberg tackar ja till att bli rektor för Göteborgs universitet

[2017-02-01] Efter att Göteborgs universitet dragit tillbaka förslaget till regeringen att utse Ole Petter Ottersen som rektor för Göteborgs universitet, fick hans motkandidat Eva Wiberg frågan om hon fortfarande står till förfogande för rektorsuppdraget. Efter en dags övervägande tackade hon ja.

• Ny docent ser medeltiden genom modern lupp

[2017-01-31] Istället för kommunismen blev det medeltiden. Men nya docenten Wojtek Jezierski har inte helt kunnat släppa samtidshistorien. I sin forskning kopplar han medeltiden till aktuella frågor som övervakning, makt och flyktingfrågan.

• Ny lärobok om elevers texter med redskap för textanalys, textsamtal och bedömning

[2017-01-26] Den nya boken "Elevernas texter" tar upp språk- och litteraturvetenskapliga textanalytiska begrepp och belyser dem dels genom skolelevers egna texter, dels via läroplanernas krav på undervisningen om texter och på texterna i sig. Den fördelar sig på ett inledningskapitel, därefter ett kapitel om textbindning, ett tredje om textaktivitet, ett fjärde om faktabaserad text för att sluta med ett kapitel om skönlitterär text.