• Att läka med hjälp av litteratur, konst och musik

[2017-03-24] Genom samtal om litteratur och konst kan psykoterapeuter få patienter att tala om trauman och andra svåra händelser. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet. - Det kan hjälpa människor väldigt mycket att uttrycka sig och närma sig svåra områden, säger Elisabeth Punzi, psykolog och forskare inom nätverket för medicinsk humaniora.

• Årsmagasinet Humanisten är här

[2017-03-23] Humanisten är ett årsmagasin för alla som är intresserade av verksamheten vid Humanistiska fakulteten. I dagarna skickas magasinet ut till bland andra anställda och alumner. Här är det rykande färska numret i digital version.

• Studierna ledde till apputveckling av språkstöd för nyanlända

[2017-03-23] Lorna Bartram började läsa Språk och interkulturell kommunikation hösten 2015. Hon skapade en app för att överbrygga språkbarriären mellan nyanlända och sjukvårds- samt förskolepersonal och blev sedan anställd i två projekt där hon fortsätter att utveckla språkstöd för flyktingar.

• Kriterium nu erkänd vetenskaplig publiceringskanal för böcker

[2017-03-23] Kriterium är en plattform för peer review-granskning och urskiljning av högkvalitativa böcker och för att göra dem fritt tillgängliga via open access-publicering. Nu har Norsk Senter For Forskningsdata godkänt Kriteriums ansökan om att upptas på den så kallade Norska listan, vilket innebär att böcker som publiceras via Kriterium får publiceringspoäng.

• Skolbarn utvecklar svenskan med musik

[2017-03-23] Svenskämnet i skolan innehåller en spänning mellan att vara ett färdighetsämne och ett ämne där estetiska uttrycksformer ingår i språkarbetet. En avhandling från Göteborgs universitet visar att ett arbetssätt där svenska och musik kombineras kan förbättra elevers språkutveckling.

• Dick Harrison i seminarium om Finlands självständighet

[2017-03-22] Den 30 mars anordnar Finlandssvenska föreningen i Göteborg ett seminarium under namnet "Finland-Sverige-Ryssland under 100 år". Medverkar gör bland andra Dick Harrison, professor i historia i Lund.

• Unik guideutbildning startar på Göteborgs universitet

[2017-03-22] I höst startar Göteborgs universitet ett kandidatprogram för den som vill bli guide. Det är den första utbildningen i sitt slag i Sverige.

• Undervisningsspråket får stor betydelse för svenska ungdomar utomlands

[2017-03-22] Fler än 7 500 barn och ungdomar deltar i någon undervisning i eller på svenska i utlandet. Undervisningsspråket får stor betydelse och valet av skola påverkar därför benägenheten att studera vidare i Sverige efter gymnasiet. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet som undersökt flerspråkighet och språkanvändning bland utlandssvenska gymnasieungdomar i Europa.

• Europaforskardagen 2017 på Humanisten

[2017-03-20] Centrum för Europaforskning (Cergu) håller årets upplaga av Europaforskardagen på Humanisten. På programmet den 29 mars medverkar flera forskare från Humanistiska fakulteten.

• Nya möjligheter när digitalisering är på agendan

[2017-03-20] Digitaliseringen ger oss nya möjligheter att analysera litterära texter, bilder och konst. - Digitaliseringen kommer att inträffa och måste utvecklas över hela jorden, sa Pam Fredman, Göteborgs universitets rektor, under sitt inledande tal till konferensen Digital humaniora i Norden som arrangerades av Centrum för digital humaniora. I år förde den samman 193 deltagare från hela världen.