• Multisensorisk installation utmanar islamofobi

[2017-11-17] En karta av en engelsk gata, omgiven av skålar med små bitar av mat och kryddor, tygstycken, smycken - och så en mystisk svart låda som både pratar och släpper ut doft. Det handlar om en multisensorisk installation - en utställning som involverar alla fem sinnen. Här kan besökaren smaka, lukta, känna, lyssna och se på en liten del av världen. I det här fallet Golborne Road i London, även kallat Lilla Marocko.

• Bergsjöns bortglömda kulturarv

[2017-11-17] I Göteborgsförorten Bergsjön, alldeles intill höghusen i miljonprogrammet, finns en grav från år 1800 före Kristus. Anita Synnestvedt, forskare inom arkeologi vid Göteborgs universitet, driver ett projekt om vilka som bott på denna historiska plats under de senaste 4000 åren. Med en installation som fylls av berättelser från stenåldern fram till idag, vill hon visa på platsens kulturhistoriska värde.

• Kortedala - en berättelse om folkhemmet

[2017-11-17] Kortedala är en stadsdel med omkring 900 bostäder byggda på 1950-talet. Här finns landets första och kanske enda lägenhetsmuseum som speglar tiden mellan 1955 och 1965. Men syftet är inte bara att visa hur det såg ut, utan även visa vardagslivet med alltifrån pepparkaksbak till handarbete.

• Jacob Thomas intervjuad i GU journalen

[2017-11-17] Jacob Thomas intervjuad i GU journalen

• Intervju med Gabi Dolff-Bonekämper, gästforskare vid CCHS

[2017-11-17] Läs in intervjun med Gabi Dolff-Bonekämpers i GU Journalen

• Evolutionsteorin gav litteraturen en epokgörande utmaning

[2017-11-17] Efter Charles Darwins On the Origin of Species 1859 började brittisk och amerikansk litteratur att fyllas av nya människobilder. I en ny avhandling undersöks den epokgörande utmaning som evolutionsteorin innebar för litteraturen och de andra konsterna.

• Doktorander inom humaniora möts på konferens

[2017-11-16] På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.

• Det tidiga 1900-talets psykiatri präglades av välvillig maktfullkomlighet

[2017-11-15] Vetenskap och humanitet har varit psykiatrins ledord ända sedan den uppstod i slutet av 1700-talet. Men frågan om vad som är en vetenskaplig och human psykiatrisk vård har fått mycket olika svar genom historien. Varje ny epok har tagit kraftigt avstånd från de tidigare - med hänvisning till att de varit just ovetenskapliga och inhumana.

• Citizen science - allmänheten blir experter

[2017-11-14] Idag finns det många exempel på hur allmänheten involveras i forskning genom att bidra till arkiv och databaser med observationer, bilder och annan information. Under den första GPS400-konfernsen lyftes både lokala och globala projekt.

• Samverkan och digitalisering för samhället framåt

[2017-11-14] Det var samverkan som byggde det svenska folkhemmet. Hur kan samverkan inom humaniora föra samhället framåt idag? Den 8-9 november hölls den första konferensen inom GPS400, Göteborgskulturer på stan 1621-2021. I det inledande panelsamtalet kretsade frågeställningen kring vad samverkan är och hur olika institutioner ska kunna samverka.