• Ny utgåva av Esaias Tegnérs kyrkliga tal

[2017-05-24] Esaias Tegnér var en av Sveriges största kulturpersonligheter och han är idag kanske mest ihågkommen som diktare och brevskribent. Men han var också präst och sedermera biskop och höll inom ramen för dessa roller många predikningar och andra typer av kyrkliga tal. Dessa görs nu tillgängliga i en ny utgåva, vars första volym utkommer i dagarna.

• Världsledande arkeolog föreläser om Kretas minoiska bronsålderskultur

[2017-05-23] Den minoiska kultur som utvecklades under bronsåldern på Kreta är temat för Félix Neubergh-föreläsningen i arkeologi vid Göteborgs universitet. Den 30 maj talar professor Nanno Marinatos på temat "The Solar Goddess of Minoan Crete".

• "Debut" tema för ny antologi framtagen av studenter

[2017-05-22] Studenterna i den första kullen av utbildningen Redaktionell praktik har varit redaktörer för en antologi på temat "debut". Tjugo tidigare opublicerade skribenter medverkar.

• Historiska studier flyttar till Eklandagatan under byggperioden

[2017-05-19] I augusti flyttar institutionen för historiska studier till Eklandagatan 86, där institutionen kommer att bedriva all undervisning och verksamhet medan Humanisten byggs om. Övriga institutioner som idag har sin verksamhet i Humanisten stannar i huset.

• Hon ser på bronsåldern genom genusglasögon

[2017-05-18] Att problematisera genussynen på förhistorien. Det är ett av målen för arkeologen och bronsåldersforskaren Sophie Bergerbrant som precis har blivit utnämnd till docent.

• Ny rapport om klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande

[2017-05-18] Den nya rapporten "Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande - en forskningsöversikt" är en översikt över forskning som har relevans för klarspråksarbete, det vill säga strävandena efter ett bättre och begripligare språk på svenska myndigheter. I rapporten presenteras också forskning som handlar om skrivande i arbetslivet.

• Dags för NoDaLiDa-konferensen som firar 40 år

[2017-05-18] Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare. Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977. Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

• Platsers betydelse för hälsa och välbefinnande

[2017-05-17] En workshop om platsers betydelse för hälsa och välbefinnande hölls på tisdagen vid Nätverket för medicinsk humaniora. Arkitekter, läkare, psykologer, konstnärer och forskare samlades för att diskutera olika platser och vilken funktion de fyller. - Studier visar att hur vår miljö ser ut påverkar vår förmåga att läka, sa arkitekten Hanna Morichetto.

• Heldag om svenska som andraspråk i praktiken

[2017-05-16] Arrangemanget "Svenska som andraspråk i praktiken ¿ exempel från verksamheter i Angered" ägde rum den 12 maj 2017 vid institutionen för svenska språket. Det ett årligt återkommande arrangemang för lärarstudenterna som går sin första termin i svenska som andraspråk (SVA).

• Nytt projekt granskar antisemitismens rötter

[2017-05-15] Ett nytt projekt vid Göteborgs universitet kommer granska Skandinaviens antisemitiska rötter. Forskarna vill blåsa liv i en forskningstradition som länge varit stark i USA, Tyskland och Israel men ännu inte har tagit fart här.