• Bob Dylans lyrik, musik och låttitlar i fokus för seminarium

[2017-11-20] - Finns det något att säga om Bob Dylan som inte redan sagts? frågade Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap. Ja, tydligen. Under en dag på Jonsereds herrgård i oktober diskuterades bland annat skillnaden mellan bok- och sånglyrik, musikskapande på gehör samt underliga låttitlar.

• Dödahavsrullarna på svenska

[2017-11-20] De drog ut i öknen för att hålla sig borta från korruption och orenhet, hade rigorösa regelsystem och trodde på världens snara undergång. De läste heliga skrifter både dag och natt och hade dessutom ett imponerande bibliotek, undangömt i ett antal grottor på vid döda havets nordvästra strand . Deras tankar finns bevarade i Dödahavsrullarna som nu för första gången är översatta till svenska.

• Sveriges idéhistoriker samlas i Göteborg

[2017-11-20] I slutet av november samlas Sveriges idéhistoriker till en nationell ämneskonferens i Göteborg. På agendan står ämnets forskning och övergripande frågor som digitalisering och de yngre idéhistorikernas perspektiv.

• Multisensorisk installation utmanar islamofobi

[2017-11-17] En karta av en engelsk gata, omgiven av skålar med små bitar av mat och kryddor, tygstycken, smycken - och så en mystisk svart låda som både pratar och släpper ut doft. Det handlar om en multisensorisk installation - en utställning som involverar alla fem sinnen. Här kan besökaren smaka, lukta, känna, lyssna och se på en liten del av världen. I det här fallet Golborne Road i London, även kallat Lilla Marocko.

• Bergsjöns bortglömda kulturarv

[2017-11-17] I Göteborgsförorten Bergsjön, alldeles intill höghusen i miljonprogrammet, finns en grav från år 1800 före Kristus. Anita Synnestvedt, forskare inom arkeologi vid Göteborgs universitet, driver ett projekt om vilka som bott på denna historiska plats under de senaste 4000 åren. Med en installation som fylls av berättelser från stenåldern fram till idag, vill hon visa på platsens kulturhistoriska värde.

• Kortedala - en berättelse om folkhemmet

[2017-11-17] Kortedala är en stadsdel med omkring 900 bostäder byggda på 1950-talet. Här finns landets första och kanske enda lägenhetsmuseum som speglar tiden mellan 1955 och 1965. Men syftet är inte bara att visa hur det såg ut, utan även visa vardagslivet med alltifrån pepparkaksbak till handarbete.

• Jacob Thomas intervjuad i GU journalen

[2017-11-17] Jacob Thomas intervjuad i GU journalen

• Intervju med Gabi Dolff-Bonekämper, gästforskare vid CCHS

[2017-11-17] Läs in intervjun med Gabi Dolff-Bonekämpers i GU Journalen

• Evolutionsteorin gav litteraturen en epokgörande utmaning

[2017-11-17] Efter Charles Darwins On the Origin of Species 1859 började brittisk och amerikansk litteratur att fyllas av nya människobilder. I en ny avhandling undersöks den epokgörande utmaning som evolutionsteorin innebar för litteraturen och de andra konsterna.

• Doktorander inom humaniora möts på konferens

[2017-11-16] På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.