• Den kristna traditionens betydelse i vår samtid och framtid

[2017-09-20] Vad kan religionen tillföra i diskussionen om framtidens samhälle? I en religionsvetenskaplig avhandling drivs tesen att det i de religiösa traditionerna finns erfarenheter som behövs i ett samtal om hur vi kan leva i tillsammans i framtiden.

• Breddar bilden av transpersoners livsvillkor genom historien

[2017-09-19] Göteborgs universitet anordnar ett samtal på Scener och samtal med titeln "Kan historien utmana modern transfobi?". Sam Holmqvist, doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och moderator för samtalet, menar att det är viktigt att få en mer korrekt bild av transpersoners livsvillkor genom historien.

• Restplatser - utbytesstudier

[2017-09-15] Humanisten öppnar nu för en ny möjlighet för dig som vill söka utbytesstudier VT2018. Sista ansökningsdag är 1 oktober.

• Fakultetens forskare och dekan på Bokmässan 2017

[2017-09-15] På årets bokmässa, som pågår mellan 28 september och 1 oktober, samlas Humanistiska fakultetens forskare i Göteborgs universitets gemensamma monter B05:77.

• Ny lektor kopplar digital teknik till kulturhistoria

[2017-09-14] Han intresserar sig för mediernas historia och samtid, och ser kopplingar mellan 1700-talets salongskultur och dagens sociala medier. Jonas Ingvarsson är nyanställd lektor vid Göteborgs universitet och ska bland annat arbeta med utbildningen Redaktionell praktik.

• Ny docent med många tankar om moraliskt tal och tänkande

[2017-09-14] John Eriksson har antagits som docent i praktisk filosofi. Han är framför allt intresserad av hur vi ska förstå moraliskt tal och tänkande på olika sätt.

• Frisörsalongers lek med ord i företagsnamnen

[2017-09-13] Har du funderat över varför många frisörsalonger har så språkligt kreativa namn? Ann-Kathrin Mehrens från universitetet i Greifswald studerar fenomenet med ideofiers, som är ett nytt begrepp för att beskriva denna typiska lek med företagsnamn som även finns inom några andra branscher.

• Fakultetens nya doktorander introduceras

[2017-09-12] Ett 30-tal nya doktorander deltar på Humanistiska fakultetens gemensamma doktorandintroduktion som pågår en hel vecka.

• Gästforskare skriver på bok om hopp

[2017-09-12] Under hösten och vintern gästas Göteborgs universitet av Werner G. Jeanrond, professor i systematisk teologi vid University of Oxford. Han skriver en bok om hopp - det som ger livskraft om vardagen rämnar.

• Helgonkult levde kvar långt efter reformationen

[2017-09-12] Föreställningar om att det gudomliga kunde manifestera sig i det materiella levde kvar lång tid efter reformationen i Sverige - i vissa fall i mer än 200 år. Många kyrkliga skulpturer fortsatte att betraktas som mirakulösa och det offrades och restes kors vid de heliga källorna. Det visar en ny avhandling i historia.