Ny bok fördjupar bilden av multikonstnären Evert Taube

Nyhet: 2014-04-04

Marita Rhedin. Foto: Thomas Melin.Fem frågor till Marita Rhedin, universitetslektor i musikvetenskap, och en av författarna till boken Elva sidor av Taube, som tar sin utgångspunkt i en seminarieserie som arrangerades av Göteborgs universitet, Svenska Visakademien och Folkuniversitetet på Jonsereds herrgård 2006–2012.

Vad var syftet med seminarieserien?

– Att lyfta fram och diskutera olika sidor av Evert Taubes konstnärskap. Seminarieserien har samlat framstående kulturpersonligheter och forskare, som under resans gång även producerat avhandlingar och annan vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur i, eller i nära anslutning till, ämnet, så det är en avsevärd kunskapsbank som vuxit fram under resans gång. Varje träff har dessutom ackompanjerats av sång och musik, och många nya tolkningar av Taubes visor har sett dagens ljus.

Ni har också genomfört publika evenemang med musik och föredrag – berätta!

– Ja, det stämmer. Vi har genomfört fem offentliga arrangemang med musik och insprängda föredrag, ofta inför fullsatt salong. Vi har besökt Partille kulturhus, Varbergs teater, Artisten och Kustens hus i Göteborg, och nu senast Vara konserthus.

Det också blivit en bok av seminarieserien – vilka är författarna?

– Författarna är personer som varit delaktiga i seminarieserien och/eller de publika evenemangen. Artiklarna utgör smakprov ur seminariernas olika teman. Återkommande namn är litteraturforskaren David Anthin, musikforskaren Olle Edström, och Pia Schmidt de Graaf, som ansvarar för Taubearkivet vid Göteborgs universitetsbibliotek.

Vad har du själv skrivit om?

– Jag skriver om Evert Taube som vissångare och gör en jämförelse med Sven Scholander, den mest berömda lutsångaren kring förra sekelskiftet, där jag utgår från min doktorsavhandling Sjungande berättare, som handlar just om vissång som estradkonst.

Till sist, vad tror du boken kan bidra till?

– Att ge en fördjupad bild av multikonstnären Evert Taube och människorna runt omkring honom, men också rent allmänt ökad förståelse för hur musik, litteratur och bild kan samverka. Förhoppningsvis kan den också bidra till en ökad dialog mellan forskare och allmänhet.

Mer information:
Marita Rhedin, telefon: 031-786 6153, e-post: marita.rhedin@musikvet.gu.se