Ny bok om Marie Sophie Schwartz - en av 1800-talets mest framgångsrika författare

Nyhet: 2014-06-03

Marie Sophie Schwartz var 1800-talets mest framgångsrika svenska romanförfattare. Egendomligt nog glömdes hon helt bort i historieskrivningen. Kritiserad av sin tids manliga litteratörer föll hon efter sin död i dåligt rykte. Men de flesta har nog ändå hört titeln på hennes mest berömda bok, Mannen av börd och kvinnan av folket, en historia som ännu efter ett och ett halvt sekel erbjuder en upplyftande läsupplevelse. Nu ges den första bok som skrivits om Marie Sophie Schwartz ut vid Göteborgs universitet.

Boken Strategier för framgång. Marie Sophie Schwartz som föregångskvinna utgörs av Gunlög Kolbes efterlämnade papper. Gunlög Kolbe (1954–2004) såg en rad intressanta problem i Schwartz författarskap och bröt med sin forskning den tidigare linjen av negativa bedömningar av hennes författarskap. Hon visar hur Schwartz rörde sig på sin tids litterära scen med stor säkerhet, och hur romanernas behandling av orättvisa klasskillnader, liksom hennes anonyma inlägg i debatten för kvinnans frigörelse, fick betydelse för det moderna genombrottet. Dessa texter får sitt rätta författarnamn i och med denna publikation.

Eva Lilja och Hans Hanner, ni har sammanställt och kompletterat Gunlög Kolbes oavslutade forskning. Varför ville ni ge ut den här boken?
– Den direkta anledningen till att vi har gjort detta arbete är att vi lovade Gunlög, när hon förstod att hon inte skulle kunna färdigställa boken själv. Det här är den första boken om Marie Sophie Schwartz. I princip har ingen grundforskning, som att samla och studera brev och anteckningar och upprätta en bibliografi, tidigare genomförts. På så sätt är Gunlögs bok ett pionjärarbete. Gunlög har också spännande infallsvinklar på Schwartz författarskap med stark betoning på genusaspekten. Boken lyfter fram ett författarskap och visar på öppningar till fortsatt forskning.

På vilket sätt är Schwartz författarskap intressant för oss i dag?
– Schwartz är viktig för romanens utveckling under 1800-talet. Hon skrev två slags berättelser, didaktiska och populärkulturella. Båda dessa perspektiv har betytt åtskilligt för den svenska romanens tillkomst och båda har varit grovt underskattade. Schwartz var också en aktiv samhällsdebattör och spelade en viktig roll även i samhälls- och kvinnodebatten. Det finns mycket intressant att upptäcka vid närstudier av hennes liv och verksamhet. En del öppnas med Gunlögs bok, där hon lyfter fram Schwartz starka sidor. Även bibliografin gör Schwartz synligare genom att sätta hennes namn på tidigare anonyma texter.

– Schwartz var en kvinna med stark vilja och med hög ambition men som kämpade mot många hinder i sin yrkeskarriär. Hon fann olika vägar att uttrycka sina åsikter. Ju bättre vi förstår hennes vilja, hennes kamp och det yttre motstånd hon mötte, desto lättare är det att relatera till henne. På så sätt kan hon definitivt fungera som en inspirationskälla för fler.

Kan man som nutida läsare fortfarande ha behållning av att läsa Schwartz romaner?
– Schwartz populärromaner är hejdlöst roliga att läsa den dag som är. De borde ges ut igen.

Bokrelease

Vi bjuder alla intresserade till en bokrelease torsdagen den 5 juni kl. 12–13 i personalrummet (E322) på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Humanisten, Renströmsgatan 6. Efter en inledning av professor Yvonne Leffler presenterar Eva Lilja och Hans Hanner boken.

Mer information

Gunlög Kolbe, Strategier för framgång. Marie Sophie Schwartz som föregångskvinna, Efterlämnade papper utgivna av Eva Lilja och Hans Hanner med bidrag av Hans Hanner, LIR.skrifter.varia, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, 2014.

Du kan ladda ner hela boken här: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/35794

eller beställa den via e-post till Nils Olsson: nils.olsson@lir.gu.se

Artikeln publicerades först på: lir.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17