Satsning på klassisk humaniora

Nyhet: 2011-01-10

Allt fler sammanhållna program startar på Humanistiska fakulteten. Till hösten drar två nya utbildningar i gång: en unik grundutbildning i klassisk humaniora och ett kommunikatörsprogram på avancerad nivå.

Humanisten. Foto: Johan Wingborg/GU.Nästa hösttermin börjar trettio studenter på programmet liberal arts, även inrättat som huvudområde vid GU.

– Programmet är enkelt uttryckt en spetsutbildning i analytiskt tänkande, säger Christina Thomsen Thörnqvist, koordinator för programmet och docent i latin.

Under de tre åren ägnar sig studenterna åt en rad centrala filosofiska frågor belysta från olika ämnen, bland annat filosofi, idéhistoria och litteraturvetenskap. De läser källtexterna i original och får löpande träning i latin, grekiska och arabiska. Även matematik, astronomi och biologi vävs in. Gamla ämnesgränser lämnas därhän och studenterna tar ut sin kandidatexamen i just liberal arts.

Hösten 2011 startar också den nya masterutbildningen kommunikatörsprogrammet. Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori har samlat sina ämneskompetenser och ger ett tvåårigt program på avancerad nivå med trettio studieplatser. Även JMG finns med i samarbetet.

– Vi fick höra från yrkesverksamma kommunikatörer att det behövs ett program på avancerad nivå med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning. Så vi bjöd in kommunikatörer från myndigheter i regionen för att få deras värdefulla synpunkter på vad de förväntar sig av en utbildning i kommunikation på avancerad nivå, säger Ulla Veres, lektor i lingvistik och viceprefekt för utbildning på grund- och avancerad nivå vid institutionen.

Läs hela artikeln i senaste numret av GU Journalen

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17