Till startsida
Webbkarta

Språk gör oss till människor

Nyhet: 2013-02-18

I Afrika finns hundratals språk kvar att dokumentera.
– Ett eldorado och en utmaning men också ett ansvar för en språkforskare, säger Laura J Downing, ny professor i afrikanska språk vid Göteborgs universitet.

Laura J Downing. Foto: Johan Wingborg.I Lauras arbetsrum sitter en gigantisk karta över Afrika uppsatt på väggen, där kontinentens cirka 2 000 språk är inlagda. Språk följer naturliga gränser som berg och sjöar men påverkas av faktorer som urbanisering och politiska handlingar.

– Språkutvecklingen i Afrika är intressant att följa i och med vissa länders ekonomiska tillväxt, etniska konflikter och andra länders investeringar. Människor överger sina små byar för att arbeta och bo i städerna och detta gör att några språk är på väg att försvinna medan andra blir alltmer dominanta genom politiska beslut, förklarar Laura.

Förutom att Laura forskar i språk som är besläktade med zulu, som ingår i språkgruppen nguni och talas i Sydafrika och Zimbabwe, undersöker hon två av de cirka 500 bantuspråk som finns.

– Bantu, som talas bland annat i Malawi, är tonspråk och jag studerar tonhöjdsändringar, betonade och obetonade stavelser och rytmer i chichewa och tumbuka.

Det har blivit flera fältarbeten i Zimbabwe och Malawi under åren.

– Mina kollegor i Malawi hjälper till att hitta studenter som är intresserade av att delta i forskningsarbetet. Jag ställer frågor, intervjuar eller låter personerna berätta något. Därefter lyssnar jag noga på inspelningarna, gör en avskrift, analyserar och stämmer av med min forskningsfråga.

I senaste numret av GU Journalen, Göteborgs universitets personal- och nyhetstidning, kan du läsa hela intervjun med Laura J Downing om afrikanska språk.

AV: Helena Svensson

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?