Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsområden

Fakultetens forskning utgörs idag framförallt av grundforskning. Tillämpad forskning finns i viss utsträckning inom språkteknologi och inom vissa projekt med anknytning till undervisning i det allmänna skolväsendet.

Språkteknologi

Språkteknologi och korpuslingvistik utgör både var för sig och tillsammans en mycket konkurrenskraftig forskningsmiljö. Språkteknologi är ett av Göteborgs universitets styrkeområden, ett område med med lång tradition och hög vetenskaplig kvalitet. Värdfakultet för styrkeområdet är Humanistiska fakulteten, med Lars Borin som ansvarig samordnare. Inom det språkteknologiska området finns ett samarbete mellan HFN, IT-fakulteten och Chalmers tekniska högskola.

Kulturarvsstudier

Inom kulturarvssektorn är museer, länsstyrelser och ämbetsverk som Riksantikvarieämbetet viktiga samarbetspartners. Källmaterialet i form av materiella och immateriella lämningar breddas ständigt och kulturturismen, som givetvis har sin grund i ökade kunskaper om kulturarvet, ökar i omfattning.

Critical Heritage Studies

Critical Heritage Studies är ett av universitetets styrkeområden och syftar till att stärka och utveckla den tvärvetenskaplig och kritiska kulturarvsforskningen på Göteborgs universitet, i nära samarbete med utomakademiska institutioner och andra lärosäten nationellt och internationellt.

Medeltidsstudier

Medeltidsstudier har en lång tradition vid Humanistiska fakulteten och engagerar medeltidsforskare från en rad ämnen, bland annat historiker, språkvetare, religionsvetare och arkeologer. Inom ramen för Medeltidskommittén arrangeras regelbundet konferenser och seminarier, ofta med inbjudna forskare, och man ger ut gemensamma publikationer.

Medeltidskommittén

Tvärvetenskapliga samarbeten

Tvärvetenskapliga samarbeten är vanliga till exempel finns samarbete med samhällsvetenskapliga fakulteten (Europaforskning), med Handelshögskolan (konsumtionskultur), och med den konstnärliga fakulteten och Sahlgrenska akademin (kultur och hälsa).

 

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2016-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?