Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

När boten inte finns i Sverige

Möjligheter och faror med ett ökat medicinskt resande.

Välkommen till den här terminens hearing på Humanisten som den här gången är på temat medicinskt resande och de spänningsfyllda frågor som uppstår i relation till sjukdom och möjligheter att finna bot och lindring utanför Sveriges gränser.

Forskare verksamma inom humaniora och medicin, jämte inlägg från deltagare utanför det akademiska sammanhanget kommer att belysa problematiken från en rad olika håll.

Så här blev det: Medicinskt resande inte bara en fråga för individen (Nyhet 2015-11-10)

Se filmen

Datum: 5 november 2015

  • Tid:  kl 16.15-18.00 + mingel (OBS! ANMÄLAN)
  • Plats: Lilla hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6, Göteborg

Moderator:

Samtalet leds av journalisten Lars Mogensen, programledare i Filosofiska rummet, P1 morgon och reporter i Tendens.

I panelen:

  • Johan Bergendorff, Utrikeskorrespondent SR, globala hälsofrågor.
  • Daniel Brattgård, sjukhuspräst Sahlgrenska universitetssjukhuset, engagerad i organisationen MOD (Mer organdonation).
  • Johan Fält (M), ordförande Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, ledamot hälso- och sjukvårdsstyrelsen Västra Götalandsregionen
  • Niclas Hagen, samordnare för Nätverk för medicinsk humaniora
  • Christian Munthe, professor i praktisk filosofi, Göteborgs universitet.
  • Cecilia Pettersson, universitetslektor, litteraturvetenskap, Göteborgs universitet.

Bakgrund

Att vi lever i en globaliserad värld är på många sätt en självklarhet. Människor, föremål, varor och kapital färdas över nationsgränser allt snabbare. Genom sociala medier kan vi kommunicera och umgås med människor över tid och rum på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Samtidigt begränsas vår vardag fortfarande av nationalstatens gränser. Ofta uppstår sociala, kulturella och politiska spänningsfält när det globala och det lokala möts.

Medicinskt resande/turism utgör ett sådant svårhanterligt spänningsfält. Vi är i hög grad fortfarande beroende av de möjligheter som det svenska hälso -och sjukvårdsystemet tillhandahåller om vi skulle drabbas av sjukdom. Samtidigt har möjligheterna ökat för den enskilde individen att finna alternativ utomlands. I en del fall så tillhandahålls dessa alternativ inom ramen för internationella överenskommelser, exempelvis inom EU, eller i tidigare hemländer för medborgare som har invandrat till Sverige. I vissa fall så kan alternativen finnas i en etisk och moralisk gråzon, eller rent av inom ramen för kriminell verksamhet såsom inom organ-trafficking där frågan om medicinskt resande/turism blir brännande.

För att belysa och diskutera ovanstående frågor så bjuder Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet in till en hearing kring medicinskt resande och de spänningsfyllda frågor som uppstår i relation till sjukdom och möjligheter att finna bot och lindring utanför Sveriges gränser. Under hearingen kommer en rad olika perspektiv att belysa problematiken som bjuder på inlägg från forskare verksamma inom humaniora och medicin, jämte inlägg från deltagare utanför det akademiska sammanhanget.

Relaterat material

Inslag av särskilt intresse för hearingen:

 

Kontaktinformation

Sigríður Beck, forskningssamordnare

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:
031-786 1108

Del av illustration från rapport om Medicinsk humaniora
Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2015-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?