Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Humanistisk bildning och utbildning

Alla borde läsa humaniora – för att få ökad förståelse för vår egen tid, för att få redskap att strukturera vår omvärld, för att förstå helheter och för att se bilder ur olika perspektiv.

De humanistiska vetenskaperna undersöker människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag; som språklig varelse, som lärande varelse, som verktygsmakare, som tänkare. Utifrån olika perspektiv kartlägger vi mönster och försöker sortera i upplevelser inom alla fält där människan är produktiv och skapande. Olika företeelser kan exempelvis betraktas filosofiskt, litterärt, estetiskt, historiskt, kulturellt eller utifrån ett genusperspektiv.

Humanistisk kompetens behövs inom en mängd olika verksamheter i dagens samhälle, inte bara inom traditionella områden som i skolor, museer och annan kulturell verksamhet. Samverkan med vår omvärld blir också allt mer prioriterat för att öka kontaktytorna mellan student och blivande arbetsgivare.

Nyheter

 • Lär av historien - det omöjliga är möjligt

  [2017-02-14] Visst kan vi lära av historien. Det var forskarna Helene Lööw, Arne Jarrick och Christer Mattsson överens om under Historiedagen. Frågan är vad. - Historien återupprepar sig aldrig. Om det är något den lär oss är det att det omöjliga alltid är möjligt, säger Helene Lööw.

 • Bli mentor till en student i behov av särskilt stöd

  [2017-01-30] Har du kommit en bit i din utbildning och lärt dig om studieteknik och att organisera dina studier för att nå resultat? Vill du ha ett meningsfullt och lärorikt extraarbete?

 • Vi söker nya Instagram-talanger för vårterminen

  [2017-01-30] Göteborgs universitets Instagramkonto är ett av våra mest populära sociala medier. Nu söker vi två nya studenter för att under vårterminen sköta kontot och kommunicera med vår följarskara.

 • Vill du bli mentorskoordinator?

  [2017-01-23] Mentorsverksamheten på FLoV behöver en eller två nya mentorskoordinator med start våren 2017.

Fler nyheter

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2014-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?