Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Humanistisk bildning och utbildning

Alla borde läsa humaniora – för att få ökad förståelse för vår egen tid, för att få redskap att strukturera vår omvärld, för att förstå helheter och för att se bilder ur olika perspektiv.

De humanistiska vetenskaperna undersöker människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag; som språklig varelse, som lärande varelse, som verktygsmakare, som tänkare. Utifrån olika perspektiv kartlägger vi mönster och försöker sortera i upplevelser inom alla fält där människan är produktiv och skapande. Olika företeelser kan exempelvis betraktas filosofiskt, litterärt, estetiskt, historiskt, kulturellt eller utifrån ett genusperspektiv.

Humanistisk kompetens behövs inom en mängd olika verksamheter i dagens samhälle, inte bara inom traditionella områden som i skolor, museer och annan kulturell verksamhet. Samverkan med vår omvärld blir också allt mer prioriterat för att öka kontaktytorna mellan student och blivande arbetsgivare.

Nyheter

 • Studierna ledde till apputveckling av språkstöd för nyanlända

  [2017-03-23] Lorna Bartram började läsa Språk och interkulturell kommunikation hösten 2015. Hon skapade en app för att överbrygga språkbarriären mellan nyanlända och sjukvårds- samt förskolepersonal och blev sedan anställd i två projekt där hon fortsätter att utveckla språkstöd för flyktingar.

 • Ny kurs om Göteborgs språkliga landskap

  [2017-03-17] Göteborgs universitet erbjuder studier i många andra språk än svenska, men man har hittills inte tagit till vara den enorma potential som ligger i den språkliga rikedomen i vår egen stad. Detta vill Johan Järlehed ändra på med den nya kursen Göteborgs språkliga landskap.

 • Redaktionell praktik - en utbildning som ger dig blick för både text och form

  [2017-03-17] Längtar du efter att få arbeta med böcker och tidskrifter, med textredigering, utgivning och litterära evenemang? Då kan utbildningen Redaktionell praktik på Göteborgs universitet vara rätt. - Den ger en praktisk erfarenhet av att arbeta redaktionellt - ur alla aspekter, säger studenten Joel Kellgren.

 • "Som ett körkort för att börja jobba med språk"

  [2017-03-17] Anna trodde aldrig att hon skulle jobba med språk. Hon är utbildad sjuksköterska och läste spanska på universitetet vid sidan om sitt jobb inom vården. En studievägledare tipsade henne om att söka masterprogrammet Språk och interkulturell kommunikation.

 • Guiden flyttar in på universitetet

  [2017-03-15] Är du kulturintresserad, utåtriktad och gillar att stå i centrum? I höst startar Göteborgs universitet ett kandidatprogram i guidekunskap. Det är den första utbildningen i sitt slag i Sverige.

 • Miljöhumanist med forskningsambitioner

  [2017-03-14] Tre frågor till GU-studenten Jonatan Palmblad som i vår ska göra praktik på Rachel Carson Center i München.

Fler nyheter

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2014-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?