Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Humanistisk bildning och utbildning

Alla borde läsa humaniora – för att få ökad förståelse för vår egen tid, för att få redskap att strukturera vår omvärld, för att förstå helheter och för att se bilder ur olika perspektiv.

De humanistiska vetenskaperna undersöker människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag; som språklig varelse, som lärande varelse, som verktygsmakare, som tänkare. Utifrån olika perspektiv kartlägger vi mönster och försöker sortera i upplevelser inom alla fält där människan är produktiv och skapande. Olika företeelser kan exempelvis betraktas filosofiskt, litterärt, estetiskt, historiskt, kulturellt eller utifrån ett genusperspektiv.

Humanistisk kompetens behövs inom en mängd olika verksamheter i dagens samhälle, inte bara inom traditionella områden som i skolor, museer och annan kulturell verksamhet. Samverkan med vår omvärld blir också allt mer prioriterat för att öka kontaktytorna mellan student och blivande arbetsgivare.

Nyheter

 • Angeredselever gavs ny bild av högre studier

  [2017-04-11] Onsdag 5 april var det dags för Folkhögskolan i Angered att besöka oss på institutionen för språk och litteraturer och få se hur det skulle kunna vara att komma hit som student. Detta var uppföljningen av en samverkan som startade under höstterminen, då två studenter från Internationella språkprogrammet tillsammans med en studievägledare från institutionen för språk och litteraturer besökte Folkhögskolan för att berätta om möjligheterna att studera på Göteborgs universitet och kanske också studera språk.

 • Studenter vill utvidga Kvibergs kulturarv

  [2017-04-06] Tre frågor till Hampus Lindblom, student på masterprogrammet kulturarv och modernitet, som just nu bedriver ett fältprojekt kring dolda kulturarv i Kviberg.

 • Vill jobba med medborgardialoger efter studier i Kultur och demokrati

  [2017-04-03] Studenten Ania Szczeklik tycker att det mänskliga perspektivet saknas i stadsutvecklingen, men på masterprogrammet Kultur och demokrati får hon verktyg för att i framtiden kunna arbeta med sin hjärtefråga: att demokratisera stadsutvecklingsprocesser.

 • Alumner nominerade till årets Göteborgsbok

  [2017-03-31] Rio Göteborg har tillsammans med en grupp alumner från institutionen för historiska studier blivit nominerade till Årets Göteborgsbok. I boken Berättelser från Gamlestaden lyfter de Gamlestadens brokiga historia från Nylöse till urban plats.

Fler nyheter

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2014-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?