• Föreläsning: Utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa

[2018-10-18] Nya metoder ger ny kunskap om utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa. Om detta berättar arkeologen professor Eszter Bánffy, som har utsetts att hålla årets Felix Neubergh Lecture. Föreläsningen hålls den 30 oktober klockan 16.00 i Göteborgs universitets aula i Vasaparken. Studenter, medarbetare och intresserad allmänhet är välkomna. Föreläsningen hålls på engelska.

• Klassisk 1800-talsroman blir webbportal

[2018-10-18] Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens Juvelsmycke publicerades 1834. Med hjälp av digital teknik kan du snart ta del av berättelsen, karaktärerna och platserna på ett helt nytt sätt.

• Ny kurs i ryska vårterminen 2019

[2018-10-15] Nu har institutionen för språk och litteraturer etablerat ett nytt samarbete med Universitetet i Tartu, Estland, som med sin centralt belägna campus och starka studentprägling av universitetet kan tillgodose våra studenter med en högkvalitativ utbildning. De som står som värd för våra studenter är institutionen för rysk litteratur.

• Ivar Arosenius konstnärskap i digitalt arkiv

[2018-10-15] För allmänheten är han mest känd för sin bilderbok Kattresan, men Ivar Arosenius hann producera oerhört mycket konst under sin korta levnadstid. På nyårsdagen 1909 avled han i blödarsjuka, endast 30 år gammal. Nu samlas en stor del av hans produktion i ett - ganska så unikt - digitalt arkiv.

• Alternativa Nobelpriset i litteratur till karibiska Maryse Condé

[2018-10-15] På fredagen tillkännagavs att det Alternativa Nobelpriset i litteratur går till Maryse Condé, som i sina romaner beskriver kolonialism och postkolonialism med inslag av magi. - Hon är en storartad författare, det är egentligen konstigt att hon inte har fått Nobelpriset redan, säger juryledamoten Lisbeth Larsson, litteraturprofessor vid Göteborgs universitet.