• Nytt projekt ska undersöka Universell utformning

[2019-01-17] Sverige inför just nu Universell utformning som huvudprincip för allt nytt som skapas i samhället. Produkter, miljöer, program, tjänster m.m. ska alla fungera oavsett medborgarnas olika behov och förutsättningar. Nu ska ett nytt forskningsprojekt undersöka spänningen som detta skapar mellan två olika sätt att tänka och kategorisera.

• Kristine Køhler Mortensen vald till sekreterare för IGALA

[2019-01-15] International Association for Gender and Language (IGALA) har beslutat att välja in Kristine Køhler Mortensen från institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet som ny sekreterare. Uppdraget löper över de kommande två åren och innefattar ett stort organisatoriskt ansvar i föreningen.

• Norska flyktingar förändrade den svenska flyktingpolitiken

[2019-01-14] En ny avhandling visar hur den svenska flyktingpolitiken successivt förändrades under andra världskriget. Den gick från att präglas av en stor restriktivitet i början av kriget, då ett stort antal norrmän och tyska desertörer avvisades och i många fall fördes till tyska koncentrationsläger eller norska läger, till att bli ett villkorslöst mottagande under de sista krigsåren.

• Heldag om litteraturens koppling till fotografi

[2019-01-10] Under 1900-talets början luckrades gränserna mellan olika konstarter gradvis upp, vilket fick genomgripande konsekvenser för konstskapande under hela seklet. Under torsdagen diskuterades förbindelserna mellan två konstformer, litteratur och fotografi, i ett antal seminarier på Göteborgs universitet.

• Hon ska analysera undervisning i "sexualmoral" för nyanlända

[2019-01-09] I Danmark infördes nyligen obligatorisk undervisning i "dansk sexualmoral" för alla som söker uppehållstillstånd i landet. Nu ska Kristine Køhler Mortensen på institutionen för svenska språket under de kommande två åren studera denna undervisning i ett projekt finansierat genom Danmarks Frie Forskningsfond.