• Handke - "den sista litterära popstjärnan"

[2019-10-11] 2019 års Nobelpris i litteratur går till österrikaren Peter Handke. - Handke är ett slags galjonsfigur för en hel generation, säger litteraturvetaren Irina Hron.

• Mats Malm "förtjust" inför Nobelpristagarna

[2019-10-10] På torsdagen är det dags att tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur - och även förra årets, eftersom priset ställdes in då. Denna gång är det GU-professorn Mats Malm som läser upp namnen.

• Litteraturvetare om Tokarczuk: "Studenterna älskade boken"

[2019-10-10] 2018 års Nobelpris i litteratur går till polska Olga Tokarczuk och 2019 års pris går till österrikaren Peter Handke. Litteraturvetaren Therese Svensson har läst Tokarczuks mest tillgängliga bok med sina studenter - som älskade den.

• Kriterium på Bokmässan - den vetenskapliga bokens framtid

[2019-10-10] Se filmen där Åsa Arping intervjuar författaren Annika Berg som har skrivit boken De samhällsbesvärliga: Förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige.

• Varnhems begravda hemligheter fortsätter att förbrylla arkeologerna

[2019-10-10] Sedan 2005 har det grävts ut i Varnhem med det vikingatida Kata gård som den hittills viktigaste fyndplatsen. Under 1920-talet grävdes det medeltida klostret ut men de tillhörande ekonomibyggnaderna låg fortfarande i det som då var åkermark. Nu är åter fokus på klostret och dess tillhörande verksamhet. Tack vare att Göteborgs universitet har förlagt sina arkeologiska fältkurser till Varnhem kan nya utgrävningar bedrivas på klosterområdet.