• Idéhistoria ledde till jobb och doktorandtjänst i München

[2020-02-19] Studier vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, främst inom idéhistoria, gjorde Jonatan Palmblad intresserad av vilken plats humaniora har i miljödiskussionen. I dag både arbetar och doktorerar han på Rachel Carson Center i München, en av världens främsta institutioner för miljöhumaniora.

• Arkeolog - ett föränderligt yrke

[2020-02-17] Paula Molander och Fredrik Dahlberg läser mastersprogrammet "Arkeologisk praktik och teori" vid Göteborgs universitet. Vi träffas hösten 2019 på en utgrävning på gammal åkermark vid Varnhems klosterkyrka. - Man ska ta chansen att gräva om man får den, berättar Paula om varför hon är här. Utbildningarna inom arkeologi erbjuder fältkurser men både Paula och Fredrik tycker att studenterna får för få tillfällen att vara i fält. Därför är de här i Varnhem och hjälper studenterna på B-nivå att gräva ut det man tror är klosterbyggnadens intilliggande verkstadsområde.

• Forskare om den politiska historien kring USA:s presidentval

[2020-02-07] Den här veckan gick startskottet för primärvalen i USA där partiernas kandidater till det 59:e presidentvalet den 3 november ska utses. I och med det har kampen om presidentposten inletts på allvar. Men hur gick det till när de första presidenterna valdes och hur såg kampanjerna ut då?

• Översättningar som utgår från läsarnas referensram kan fungera bättre

[2020-02-07] En översatt roman har mycket att vinna på att läsas som ett självständigt verk snarare än ett verk som står i relation till ett original. Det visar en ny avhandling i slaviska språk.

• Frågor om land och natur förenar ursprungsfolkens religioner

[2020-02-05] Det finns i dag hundratals grupper som räknas som ursprungsfolk: till exempel aboriginer, maya och här i Sverige samerna. I en ny bok berättar religionsvetaren Daniel Andersson om deras kulturella och religiösa historia.