• Jakob Lundgren, doktorand: Vetenskapsteori lär ut nyanserad kunskapskritik

[2019-03-22] Jakob Lundgren läste en biomedicinsk linje på gymnasiet och drabbades av physics envy, känslan av att det han studerade inte var den mest fundamentala formen av kunskap, att det var härlett ur något annat. Det blev gnistan till en fördjupning i ämnet vetenskapsteori. Nu har Jakob fått en doktorandtjänst på Göteborgs universitet och ska fokusera på ett stort transdisciplinärt fält: Planetary Health.

• Mer mångreligiösa "stilla rum" i Sverige jämfört med grannländerna

[2019-03-22] Stilla rum, eller andliga rum, på universiteten i Sverige skiljer sig åt i jämförelse med motsvarande rum i Norge och Danmark. - I Sverige delas ofta de stilla rummen av flera religioner, säger Magdalena Nordin, docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

• Optimism, pessimism och klimatförändringar

[2019-03-22] Kan pessimism hjälpa oss att dra ner på vårt osunda tempo som driver både oss själva och planeten till utbrändhetens rand? Hör Ida Hallgren på Humanistdagarna i Frölunda Kulturhus lördag den 23 mars.

• Barn och unga berättar om sin uppväxt i Knutby

[2019-03-20] Ingen svensk församling har väckt lika mycket intresse som Knutby Filadelfia efter det uppmärksammade mordet på en pastors fru 2004. I en ny avhandling har barn och ungdomar som växt upp i frikyrkoförsamlingen intervjuats - både före och efter den formella upplösningen 2018. Studien visar att många medlemmars bild av hur uppväxtvillkoren egentligen sett ut ändrades i takt med att Knutby Filadelfia föll samman.

• Ny kurs om kvinnliga tänkare i 1600-talets Europa

[2019-03-18] 1600-talet var en tid för nya idéer om natur, moral, konst och politik - men det var mest männen som hördes i den offentliga debatten. I en ny kurs på Göteborgs universitet lyfts kvinnliga filosofer och författare från tidsperioden fram. - Deras texter kan kännas friare, roligare och mer upproriska, säger idéhistorikern Cecilia Rosengren.