• Workshop om formella sanningsteorier samlade logikforskare

[2018-12-06] Torsdagen den 6 december gästades Göteborgs universitet av forskare i logik som deltog i en workshop om formella sanningsteorier, Gothenburg-Warsaw workshop on truth.

• Världens äldsta spår av pest funna i Falköping

[2018-12-06] I en 5 000 år gammal grav utanför Falköping har forskare hittat världens hittills äldsta DNA-spår av pest. En internationell forskargrupp, med bland annat arkeologer från Göteborgs universitet, har gjort fyndet med hjälp av avancerad DNA-teknik. I och med upptäckten menar forskarna att man också kan ha kartlagt historiens första pandemi som med tidens nya handelsvägar sträckt sig från Europa till Asien.

• Beviljade anslag till språkforskning

[2018-12-04] 13,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet till forskare inom institutionen för språk och litteraturer

• Hon ska undersöka grannskapets innebörd i en rörlig värld

[2018-12-04] Vad innebär det att vara granne och därmed medmänniska i dagens globaliserade värld? Det undersöker litteraturvetaren Irina Hron vid Göteborgs universitet, med utgångspunkt i texter av författare som Herta Müller och Marlene Streeruwitz.

• Forskningsprojekt kartlägger läsningen av kontroversiell nazi-professor

[2018-12-03] Kan idéer från en känd antisemit som var med och skrev de tyska raslagarna på 1930-talet användas av tänkare inom den radikala vänstern? Det tittar idéhistorikern Hjalmar Falk på i ett treårigt projekt vid Göteborgs universitet.