• Galenskapare och vishistoriker Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2019

[2019-05-21] Claes Eriksson och Martin Bagge har utsetts till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer för 2019. - Fakulteten är stolt och glad att kunna utnämnda två så starkt utåtriktade kulturpersonligheter, båda stående på humanistisk grund, till hedersdoktorer, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten.

• Spåren efter elitens maktstrategier i yngre järnålder

[2019-05-21] I den yngre järnåldern, under vendel- och vikingatid, var det viktigt för eliten att bygga stort, monumentalt och vida synligt. Dyrbarheter skulle slösas inför andra och ville du ha en ledande position i samhället skulle du vara generös med gåvor och gästabud, modig, beryktad och ha en ädel härkomst - gärna en som kunde räknas ända bak till gudarna. En ny avhandling visar däremot att krig och plundring faktiskt inte var en uttalad maktstrategi i de västra delarna av nuvarande Sverige.

• Kursen Skriva gav Malin självförtroende

[2019-05-16] Mitt i karriär och småbarnsåren valde Malin Odepark Larsson att ta tjänstledigt för att läsa kursen Skriva på Göteborgs universitet. ¿ Det är det bästa jag har gjort! Jag fick en sådan självförtroendeboost att jag vågade söka tjänsten som kommunikatör som jag har idag.

• GPS400 blir nytt centrum

[2019-05-15] Rektor har beslutat att omvandla GPS400 (Göteborgskulturer på stan 1621-2021) till GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning vid Göteborgs universitet under en sexårsperiod. GPS400 blir ett nytt centrum som i samverkan mellan institutioner och externa parter inventerar, digitaliserar, forskar om och tillgängliggör Göteborgs visuella kulturer, kulturarv, kulturbruk och kulturmiljöer.

• Nya utgrävningar i Varnhem

[2019-05-09] Varnhems klosterruin grävdes ut runt 1920, men det var bara de centrala delarna av klosterområdet som undersöktes då. Vid senare utgrävningar har ytterligare några mindre ytor undersökts men uppskattningsvis är ungefär 80 % av klosterområdet fortfarande outgrävt. Nu är det dags för nya utgrävningar vid Varnhems klosterkyrka.