• Lästips för hängmattan

[2018-06-20] Många av våra anställda läser mycket, både skönlitteratur och fackböcker, utöver alla forskningsstudier och rapporter. Har du själv inte bestämt dig för vad du ska läsa i sommar? Låt dig inspireras av deras tips!

• Medborgarforskare utvecklar expertis om galaxbilder

[2018-06-19] Två forskare vid Göteborgs universitet har undersökt stora datamängder i ett medborgarforskningsprojekt som handlar om att klassificera galaxer. - Vi ser hur intresserade volontärer har utvecklat expertis som vi forskare inte har räknat med, säger Dick Kasperowski, docent i vetenskapsteori och en av de ansvariga för studien.

• Pingströrelsens förhållande till judar under kriget kartlagt

[2018-06-18] Hur Svenska kyrkan förhöll sig till "judefrågan" under andra världskriget är väl dokumenterat. Däremot har det inte varit klarlagt hur den svenska pingströrelsen förhöll sig till judarna och förintelsen - förrän nu.

• Speglingar i det abstrakta tänkandets verkligheter

[2018-06-15] En avhandling i logik visar att en nyckel till en djupare förståelse av de abstrakta verkligheterna ligger i hur de speglar varandra. "Precis som vi har en fysisk verklighet så har vi också en abstrakt verklighet som rymmer hela matematiken. Men egentligen finns det många sådana abstrakta verkligheter, och matematiska objekt såsom heltal beter sig annorlunda i olika verkligheter", säger Paul Kindvall Gorbow.

• Bondeherrgårdar visar böndernas särskilda roll i historien

[2018-06-12] Under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet växte en ny typ av bebyggelse fram på svensk landsbygd, så kallade bondeherrgårdar. Med exempel hämtade från hela landet kommer nu en bok om fenomenet där läsaren får lära sig varför bönderna byggde ståndsmässiga och påkostade gårdar och hur de blev drivande i samhällsutvecklingen.