• Ny bok om ämnet italienskas historia vid Göteborgs universitet

[2020-01-14] I den nyutkomna boken Italienskan vid Göteborgs högskola och Göteborgs universitet. En historik (1928-2012) gör Ulla Åkerström, docent i italienska, en historisk genomgång av ämnet från starten fram till juni 2012.

• Resestipendium gav tid med litteraturexperter i Danmark

[2020-01-14] Efter att ha fått Sten A Olssons resestipendium åkte Mia Quirin, student i litteraturvetenskap, till Aalborg för att skriva på en doktorandansökan. - Det gav erfarenhet, tillfälle att utveckla en idé och möjlighet att knyta forskningskontakter, säger hon.

• Ny podd om livsåskådningsfrågor tar upp sopnedkast och löparskor

[2020-01-14] Mobiltelefonen. Löparskon. Gravstenen. I nya Livsåskådningspodden diskuterar religionsvetarna Wilhelm Kardemark och Fredrik Portin meningsbärande föremål i samtiden.

• Följ våra forskare direkt från Antarktis

[2020-01-09] Två forskare från Göteborgs universitet är på väg till Antarktis för att dokumentera en forskningsstation från Otto Nordenskjölds polarexpedition för drygt hundra år sedan. Nu kan du följa deras arbete via en blogg.

• Vikingar reste runsten av rädsla för klimatkatastrof

[2020-01-08] Flera uttryck på Rökstenen - världens mest kända vikingatida runsten - antyder att inskriften handlar om strider och forskare har i över hundra år försökt koppla inskriften till krigiska bragder. Tack vare ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt kan en ny tolkning nu publiceras. Den visar att det istället handlar om en helt annan slags konflikt: kampen mellan ljus och mörker, värme och kyla, liv och död.