• AI-agenter kan lära sig att kommunicera effektivt

[2020-07-29] Forskare från Göteborgs universitet och Chalmers presenterar en metod för att studera hur språk utvecklas som ett effektivt verktyg för att beskriva mentala bilder. I en ny studie visar de att så kallade artificiella agenter på egen hand kan lära sig att kommunicera på ett artificiellt språk som liknar mänskligt språk. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

• 70 ungdomar har filosofikurs som feriejobb

[2020-07-27] Ett utvecklande sommarjobb, tycker en av deltagarna. I sommar går cirka 70 ungdomar en treveckorskurs i kritiskt tänkande kallad Think! De vägleds av handledare som är alumner på Humanisten.

• Normer och variationer i begravningsriter på vikingatiden

[2020-06-15] Hur förhöll man sig till döden och att dö i viktingatidens Storbritannien, Irland och Island? Genom att studera ovala spännbucklor i gravar från den tiden undersöks i en avhandling hur gravgods användes både i livet och i döden, samt hur själva begravningsriterna genomfördes.

• Är grodan utanför dammen eller dammen utanför grodan?

[2020-06-12] När vi beskriver ett föremåls placering i en bild, använder vi oss av beskrivningar som dess fysiska placering och förhållandet till andra saker i bilden. Men hur ska datorer lära sig att till exempel föredra beskrivningen "grodan är utanför dammen" snarare än "dammen är utanför grodan"? I sin avhandling undersöker Mehdi Ghanimifard hur artificiella neurala nätverk lär sig vilken information som är relevant för rumsliga beskrivningar.

• Populärvetenskaplig podd om konsthistoria sänds i sommar

[2020-06-11] Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, båda universitetslektorer i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet, bjuder på en populärvetenskaplig podd om konsthistoria hela sommaren. I tio avsnitt, med start 15 juni, ska Konsthistoriepodden lyfta ett verk i veckan.