Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kärleken har 100 onda namn

Konsert

Det konstnärliga projektet "Kärleken har 100 onda namn" redovisas i form av en konsert på Atalante.

Inbäddad i en genre som kallas Elisabetanska kärlekssånger, finns den problematiska underavdelningen 'Den komiska våldtäkten'. Dessa är föremål för ett konstnärligt projekt vid institutionen för Kulturvetenskaper som redovisas i scenisk/musikalisk form på Atalante 6-8 oktober.

En handfull gamla sånger, spelar de någon roll? Men det är inte bara en uråldrig musikgenre, sångernas strategier är desamma som används av stalkers och kvinnomisshandlare idag:

1. Acceptera inte ett nej
2. Uteslut alternativen rädsla, sorg, vänlighet eller ointresse. Antingen älskar eller hatar hon.
3. Ömsom vädja och anklaga: Hennes (brist på) karaktär är den enda orsaken relationens problem.
4. Hota att ta ditt liv och säg att det är hennes önskan.
5. Våld eller hot om våld.

I internets tidevarv har de avvisade älskarna nya sätt att hota och förfölja sina offer. Vokalkvartetten Vox visar tillsammans med forskaren och sångerskan Katarina A Karlsson hur tiderna växlar men strategierna består. Elisabetanska texter blandas med textmeddelanden från stalkers idag. Två sånger med ny musikalisk dräkt av tonsättarna Paula af Malmborg Ward och Ida Lundén uruppförs, resten av musiken är 1600-tal med nyskrivna texter.

Medverkande: Vox: Tore Sunesson, Mia Edvardson, Helena Sjöstrand Svenn, Matts Johansson. Cembalo: Andreas Edlund, cello: Kristina Lindgård, regi: Gunilla Gårdfeldt-Carlsson, manus, idé och sång: Katarina A Karlsson.

Datum & tid: 2017-10-06

Kategorier: Musik, Forskning

Plats: Atalante, Övre Husargatan 1

Evenemangslänk: Läs mer om Kärleken har 100 onda namn

Kontaktperson: Katarina A Karlsson

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2011-09-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?