Språkliga landskap: vad, varför, hur?

Seminarium

Gästföreläsare: Johan Järlehed, Maria Löfdal och Tove Rosendal, Institutionen för språk och litteratur, Göteborgs universitet

På det här seminariet diskuteras hur språk, platser, människor och socioekonomiska processer interagerar i vad som har kommit att kallas för språkliga landskap. Något förenklat kan man säga att det språkliga landskapet utgörs av inskriptioner och texter i det offentliga rummet (allt från reklam och gatunamn till brunnslock och graffiti). Järlehed, Löfdal och Rosendal ska kort visa varför det kan vara viktigt att studera det och hur man kan gå till väga för att göra det. Därefter vill de utifrån artikel-utkastet "Language, food and gentrification: Signs of socioeconomic mobility in two Gothenburg neighbourhoods" (mailas ut av Helena på begäran) öppna för diskussionen. Fundera gärna i förväg över den rumsliga och visuella fördelningen och lagringen av nya och gamla språk i Göteborg. Var (på vilka platser, i vilka verksamheter och i vilka genrer) finner vi vilka språk? Hur interagerar de med den fysiska/byggda och sociala omgivningen? Vilka funktioner verkar de olika språken fylla? Vad säger detta om demografiska och socioekonomiska förändringar i staden och hur återspeglar det stratifieringen av dess skilda språk och språkbrukare?

Hjärtligt välkomna!

Föreläsare: Johan Järlehed, Maria Löfdal och Tove Rosendal, Institutionen för språk och litteratur, Göteborgs universitet

Datum: 2018-04-17

Kategorier: Kulturstudier