Språkaktivism och språkideologi

Gymnasisters förhandlingar om språkets potential som politiskt verktyg

Vid seminariet presenterar Henning Årman sitt avhandlingsprojekt om språkideologi och språkaktivism bland unga. Det är en studie av gymnasisters vardagliga förhandlingar om språk och språkets roll i deras politiska aktivism. Datan kommer från ett sex månader långt etnografiskt fältarbete på ett innerstadsgymnasium i Stockholm. På skolan sattes språkbruk ofta i ett politiskt sammanhang av eleverna. Språk förstods som ett viktigt verktyg för politisk förändring och elevernas vardagliga språkbruk sattes av eleverna i relation till olika samhälleliga hierarkier. Jag kommer att presentera preliminära analyser av hur eleverna använder sig av en mängd semiotiska resurser när de försöker påverka sitt eget och andras språkbruk på skolan.

Föreläsare: Henning Årman, doktorand, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet

Datum: 2018-09-19

Kategorier: Humaniora, Språk