Metaorthographic Features of Manga and L1 and L2 Readers' Awareness Thereof

Seminarium, Föreläsning

Seminarium inom forskningsomrdet Språk och lärande vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Language in manga (Japanese comics) is characterized by its attempt to reproduce orality, and one way to realize it is to describe speech through the use of non-standard orthography. Accordingly, readers of manga need to have metaorthographic ability in order to perceive the effects of "metaorthographic features", or orthographic deviations from the standard mixture of the three Japanese script types (kanji, hiragana and katakana).

Metaorthographic features can be regarded as an orthographic version of role language (yakuwarigo) and defined as "non-standard or selective use of orthography in connection with a particular linguistic feature (language, pronunciation, intonation, etc.) or particular expressive effect (clarification of situation, facilitation of readability, emphasis of attributes, etc.)". Most metaorthographic features of manga fall into three categories, namely, text orientation (vertical/horizontal), transliteration (e.g. from kanji to hiragana) and furigana (small annotative glosses).

In this seminar I will introduce the concept of metaorthographic features of manga and present the results of my survey on manga-reading habits and metaorthographic awareness of first and second language readers of Japanese.

Föreläsare: Fusae Takasaki Ivarsson

Datum: 2019-05-28

Kategorier: Språk, Forskning, Humaniora

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer