Exile as context in history

Seminarium, Föreläsning

Gästföreläsning inom forskningsområdet Språk, litteratur och kulturalitet vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Seminariespråk: engelska

Abstract:
Exile is a historic event, and a political social condition, recurring throughout history. In this paper I argue that exile can be understood as a context in history, with particular implications for method and historic interpretation. I argue that exile as context carries with it specific ways of constructing historic space, as well as time. Since exile is the movement of people from one place to another, exile as context can be considered a methodological approach within the larger historical theory of circulation of knowledge, but with certain specific traits. Developing exile as a historical space-time entails clarifying these traits. One is the way in which exile maintains contact between locations, and thus also cultural and socio-political contexts. Another, is the translation or transposition of concepts and ideas between languages. A third, is the turn towards a "universal" or large-span history of canon.

Föreläsare: Karolina Enquist Källgren, Lund universitet

Datum: 2019-04-23

Kategorier: Språk, Humaniora, Litteraturvetenskap, Forskning

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer