Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antinazistisk agitation och propaganda i Tyskland 1930–1933

Föreläsning

I historieskrivningen (inte minst nazisternas egen) brukar den nazistiska propagandan tillmätas en oerhört stor betydelse vad gäller att förklara hur Hitler kunde komma till makten. Men hur såg deras motståndare egentligen på den här propagandan och vilka försök gjordes att bemöta den?

Under föreläsningen diskuterar professor Otto Fischer ett antal exempel på antinazistiskt propaganda- och kommunikationsarbete från framför allt judiskt och socialdemokratiskt håll. Det faktum att detta arbete i slutänden var verkningslöst, hindrar inte att vi har mycket att lära oss av det. Här möter vi försök att undergräva det nazistiska propagandamaskineriet med hjälp av underjordiskt PR-arbete, lika väl som försök att besegra nazisterna med deras egna medel i form av en aggressiv och känslomässig propaganda riktad till alla sinnen. Och avslutningsvis möter vi ett antal försök att i samtiden analysera varför nazismen till slut triumferade.

Föreläsare: Otto Fischer

Datum: 2019-04-09

Tid: 18:15 - 20:00

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Retorikcentrum

Plats: Lennart Torstenssonsgatan 6-8
L308

Kontaktperson: Barbro Wallgren Hemlin

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?