Kroppen i medeltida rätt

Seminarium

Medeltidskommittén gästas av Christine Ekholst som kom-mer att tala om ämnet Kroppen i medeltida rätt

I de svenska medeltida lagarna så framgår att män och kvinnor skulle avrättas på olika sätt och deras kroppar behandlades därmed på skilda sätt. Men i lagarna framkommer också andra synsätt på kroppen, där kroppen framstår som uppdelad i olika enheter snarare än som en helhet. Kroppen fungerade också som ett vittnesmål till våldsbrott som hade skett och inspekterades för den information den kunde ge. Detta föredrag kommer att disku-tera kroppens funktion i olika skandinaviska rättsliga diskurser.

Christine Ekholst är universitetslektor vid Historiska institutionen, Uppsala universitet. Hon studerar medeltiden, särskilt teman som berör genus, sexualitet och rättshistoria.

Föreläsare: Christine Ekholst

Datum: 2019-04-04