Diskurser om flyktingar i svensk press 2015–2017

Seminarium

Den svenska pressen har under de senaste åren rapporterat utförligt om flyktingar, migranter och migration. I den här studien analyserar Daniel Wojahn med hjälp av korpuslingvistiska och diskursanalytiska metoder hur den mediala konstruktionen av den så kallade flyktingkrisen har sett ut.

Hur framställs de människor som kom till Sverige under åren 2015 till 2017? Vem kommer till tals i tidningsartiklarna? Vilka argument förekommer i diskussionerna om migration? Och vad säger allt detta om Sverige?

Under seminariet presenteras några första resultat av studien och vill gärna diskutera för- och nackdelarna av olika metodiska tillvägagångssätt.

Daniel Wojahn är sedan mars 2019 anställd som forskare i svenska vid Göteborgs universitet och arbetar tillsammans med Stina Ericsson i ett projekt om Universell utformning. Daniel är även vik. lektor i tyska vid Stockholms universitet.

Föreläsare: Daniel Wojahn

Datum: 2019-04-12