Slaviska forskarseminariet: Kyrkoslaviskan i dagens Ryssland och Ukraina. Om språk, religion och geopolitik

Föreläsning, Seminarium

Gästföreläsning inom ämnet slaviska språk vid institutonen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Kyrkoslaviska är traditionellt gudstjänstspråket i den ortodoxa kyrkan i Ryssland och Ukraina. Idag har språkets hegemoniska ställning ifrågasatts både i Ryssland och i Ukraina men delvis av olika orsaker. Språket uppfattas ibland som svårbegripligt, föråldrat eller i det nya självständiga Ukraina som ett uttryck för rysk imperialism. I Ryssland uppfattas det framför allt som ett heligt och rent språk som förenar alla slavisk-ortodoxa kristna. I föreläsningen diskuteras sådana frågor som förhållandet mellan kyrkoslaviskan å ena sidan och ryskan eller ukrainskan å den andra i ett språkligt, kyrkligt och politiskt perspektiv.

Föreläsare:

Per-Arne Bodin, Professor emeritus i slaviska språk med litterär inriktning: https://www.su.se/profiles/pab-1.181783

Datum: 2019-06-05

Kategorier: Språk, Humaniora, Forskning, Litteraturvetenskap

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer

Plats: Humanisten, Lundgrensgatan 1B
H525