Framställning av flyktingar i svensk press 2015−2017

Seminarium

Under de senaste åren har den svenska pressen i samband med den så kallade flyktingkrisen rapporterat utförligt om flyktingar, migranter och asylsökande. Enbart 2015 publicerade svenska tidningar och tidskrifter 56 341 tidningsartiklar som innehåller ordet flyktingar.

Hur framställs de människor som kom till Sverige under åren 2015 till 2017 i dessa artiklar? Vem kommer till tals i tidningsartiklarna? Vilka argument förekommer i diskussionerna om migration? Och vad säger allt detta om Sverige?

Studien som jag kommer att presentera bygger på en korpuslingvistisk analys av 30 000 tidningsartiklar.

Föreläsare: Daniel Wojahn, forskare vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

Datum: 2019-11-13

Kategorier: Humaniora

Plats: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV)
Olof Wijksgatan 6, T219