Katedralen i Edsleskog - den tidigaste tegelkyrkan i det medeltida Sverige

Föreläsning

Under försommaren 2019 genomförde arkeologer vid Lödöse museum en arkeologisk undersökning vid ruinen efter den medeltida kyrkan i Edsleskog, platsen som antas vara helgad åt Dalslands enda helgon, Nicolaus av Edsleskog. Syftet med undersökningarna var att datera kyrkan. Resultaten var häpnadsväckande. Kyrkans ålder kan, tack vare ett stort antal mynt, dateras till tidigt 1200-tal. Dessutom antyder två brandhorisonter att kyrkan kan vara ännu äldre. Det visar att kyrkan i Edsleskog, med god marginal, var den äldsta tegelbyggnaden i det medeltida Sverige. Föredraget kommer att handla om kyrkan, kulten och framförallt om nya frågor som följer efter sommarens spännande resultat.

Föreläsare: Christian Mühlenbock & Anton Lazarides, Lödöse museum.

Datum: 2019-11-14

Kategorier: Humaniora