Bokpresentation: Som en vildfågel i en bur

Högre seminarium

Birgitta Johansson Lindh presenterar sin bok Som en vildfågel i en bur: Identitet, kärlek, frihet och melodramatiska inslag i Alfhild Agrells, Victoria Benedictssons och Anne Charlotte Lefflers 1880-talsdramatik.

Som en vildfågel i en bur behandlar 1880-talsdramatik av Alfhild Agrell, Victoria Benedictsson och Anne Charlotte Leffler. De var det skandinaviska moderna genombrottets feministiska dramatiker på modet och tillhörde tidens avantgarde men deras dramatik har kallats indignationsdramatik med enkel komposition och melodramatiska grepp.

Johansson Lindh visar kompositionens komplexitet och hur de melodramatiska inslagen bidrar till gestaltningar av känslomässiga och kroppsliga erfarenheter av identitetsfrågor, kärlek och frihetslängtan. Dessa bygger upp en genuskritik och skapar dramaturgiska normbrott.

Ordförande: Yvonne Leffler.

Seminariet hålls på svenska / The seminar will be held in Swedish.

På högre seminariet möts doktorander, forskare och studenter för idéutbyte och perspektiv utöver ämnesgränserna.

Datum: 2020-02-12

Kategorier: Litteraturvetenskap