Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

INSTÄLLT Att alstra ett ordförråd

Seminarium

På Lexfras-seminariet den 15 april presenterar Lena Rogström den lexikala utvecklingen av begrepp inom fortplantningen.

Entomologin var en ny vetenskap i Sverige på 1700-talet, och de tidiga entomologerna utnyttjade till att börja med en stor uppsättning ord för insekternas liv och leverne, som beskrevs i framför allt Kungliga Vetenskapsakademiens Handlingar (KVAH). Jag håller på med en undersökning om vilka beteckningar som användes för två områden inom entomologin: insekternas anatomi och deras fortplantning. Undersökningen har ett onomasiologiskt perspektiv, och det material jag samlat in kommer från ett antal rön i KVAH, där texterna skrivits in för hand och därefter underkastats det för ändamålet lämpliga verktyget AntConc.

På seminariet den 15 april kommer jag att presentera den lexikala utvecklingen av begrepp inom fortplantningen, eller förökelsen och alstringen om man så vill, där de värpande honorna efter Hannens tilhjelp framskaffa sina likar. Efter en process med alla ägg som insecterne vurpit undergå de sin förvandling och nå änteligen sin fullkomlighet i form av ett yr-fä eller annat creatur. En förkofringsart fylld av allehanda ord och uttryck som efterhand reduceras till antal, men i gengäld ökar i precision.

Föreläsare: Lena Rogström, universitetslektor, Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

Datum: 2020-04-15

Tid: 10:15 - 11:45

Kategorier: Humaniora

Plats: Humanisten,Renströmsgatan 6
C444

Kontaktperson: Louise Holmer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?