Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

INSTÄLLD! Läsandets politiska historia - smakfostran och ogripbar läslust under efterkrigstiden

Högre seminarium

Linnéa Lindsköld är universitetslektor i biblioteks¿ och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås. Hon är där knuten till Centrum för kulturpolitisk forskning. Lindsköld ägnar sig åt kritisk läsforskning och undervisar om litteratur¿ och kulturpolitik. För tillfället arbetar hon i två större forskningsprojekt finansierade av Vetenskapsrådet, utöver det ovan nämnda även Välfärdsstatens litterära paradigm. Litteraturens funktion i Sverige 1937¿1976. Mer information: www.linnealindskold.com

Läsning, läsvanor och läsförmåga är centrala objekt för såväl utbildnings- som kulturpolitik. Hur och var läsning bedrivs och vad som läses är politiskt intressant då läsning ses som en lösning på flera olika samhällsproblem, samtidigt som vissa typer av läsning i perioder ses som problem i sig, som behöver lösas med politiska åtgärder Vid seminariet kommer jag att presentera preliminära resultat från en analys av politiska dokument och offentlig debatt perioden 1945¿1962, en tid där smakfostran var ett ideal för utbildningspolitiken, arbetarrörelsen och kulturpolitiken. Under perioden skulle den allmänna bildningsnivån i landet höjas med hjälp av politiska åtgärder. Samtidigt användes sociologisk och psykologisk kunskap i offentliga utredningar för att diskutera vad det var möjligt för politiska åtgärder att åstadkomma. Seminariet bygger på forskning från det pågående projektet Att skapa den läsande medborgaren. Offentlig debatt och politik 1945-2017.

Föreläsare: Linnea Lindsköld

Datum: 2020-04-01

Tid: 15:15 - 17:00

Kategorier: Kulturstudier

Arrangör: Institutionen för kulturvetenskaper

Plats: Humanisten,Renströmsgatan 6
C364

Kontaktperson: Åsa Andersson

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?