Om undertextning och undertextarens "röst"

Föreläsning, Seminarium

Gästföreläsning inom forskningsområdet Språk och förmedling vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Denna föreläsning kommer att behandla både undertextning i allmänhet och undertextarens "röst" i synnerhet - hur en undertextare skapar en ny och unik text i sitt arbete. Undertextning är en speciell form av översättning, där det visuella mediet påverkar möjligheterna för en översättare/undertextare att producera sin måltext. Förutom att mediet i sig ställer vissa krav på översättningen, behöver översättaren ta hänsyn till vissa specifika undertextningsnormer.

Jag kommer i föreläsningen att utgå från mitt doktorandprojekt där jag studerar undertextare som arbetat för Sveriges television (cirka 1960 till 2010) och analyserar hur deras unika "röst" tar sig uttryck i översättningar av engelskspråkig fiktionsfilm, inte minst mot bakgrund av rådande undertextningsnormer.

Efter föreläsningen, som slutar ca 15:00, informerar Linus Kollberg från fackförbundet Medietexterna.

Föreläsare: Lars Jämterud, Linköpings universitet

Datum: 2019-12-17

Kategorier: Forskning, Språk, Humaniora

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer