• Docentföreläsning om medborgarforskning

[2018-02-22] Medborgarforskning ¿ vad är det egentligen? Det är titeln på Dick Kasperowskis docentföreläsning som han håller torsdag den 22 februari på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet.

• Luftmätare används i stort medborgarforskningsprojekt

[2018-02-21] Semester i Schleswig-Holstein? Undvik då den lilla orten Tarp. Där är nämligen luftkvaliteten särskilt dålig. Hur vet jag det? Jo, i Tyskland finns cirka 1100 luftmätarstationer, placerade över hela landet av vanliga medborgare, som publicerar resultat om hur luften är just där de bor. - Medborgarforskning har blivit ett demokratiskt inslag i vårt samhälle att ta på allvar, förklarar vetenskapsteoretikerna Dick Kasperowski och Christopher Kullenberg.

• Språkbanken blir nationell

[2018-02-21] Språkbanken har tilldelats sammanlagt 210 miljoner kronor för att under 7 år vidareutveckla sin verksamhet i en ny nationell infrastruktur för forskning i språkteknologi, språkvetenskap samt andra ämnesområden som bedriver forskning baserad på språkliga data. - Samtidigt omvandlas vi till ett konsortium med tre huvudparter, där Göteborgs universitet blir samordnare, förklarar föreståndaren Lars Borin.

• Inbjudan: Nytt webblexikon lyfter fram kvinnor i historien

[2018-02-21] Varför finns så få kvinnliga konstnärer, vetenskapsmän, politiker? Den frågan väcks så snart historia ska skrivas. Nu lanseras Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, SKBL, som lyfter fram historiskt viktiga kvinnor.

• Forskardagen visade på bredden inom kulturvetenskap

[2018-02-19] För andra året bjöd institutionen för kulturvetenskaper in till Forskardagen, med en lång rad presentationer av den forskning som bedrivs vid institutionen. Såväl avslutade som pågående och kommande forskningsprojekt beskrevs för studenter, forskarkollegor och intresserad allmänhet.

• Ny publikation undersöker dansarkivets möjligheter och utmaningar

[2018-02-13] Det treåriga kulturarvsforskningsprojektet Brytningspunkter och kontinuitet: Scenkonsternas förändrade roller i samhället 1880-1925, har nu resulterat i en publikation: Turning Points and Continuity. Reformulating Questions to the Archives, som ges ut av tidskriften Nordic Theatre Studies. Publikationen har open access och är alltså även öppen för allmänheten att läsa.

• Ny blogg om dansarkiv och digital delaktighet

[2018-02-13] Det Vinnovafinansierade forskningsprojektet "Dansarkiv och digital delaktighet" har startat en forskningsblogg som skrivs av projektledaren Astrid von Rosen.

• Ny bok vill vidga begreppet radikalisering

[2018-02-13] Ensamvargar som utför terrordåd, en genomgång av hur islamistgruppen Boko Haram kunde växa fram i Nigeria och olika strategier för avradikalisering. En ny antologi samlar aktuell forskning om radikalisering i både politiska och religiösa miljöer.

• Hon forskar om barns och ungas möjligheter till demokratisk delaktighet

[2018-02-09] Jeanette Sundhall har i två år följt Göteborgs ungdomsfullmäktige i ett forskningsprojekt och undersökt hur barn och vuxna samarbetar. Hon menar att det finns en åldersmaktordning som hindrar barn och unga från delaktighet och att beslutsfattare och andra vuxna borde bli bättre på att ta vara på ungas erfarenheter och åsikter.

• Minnet av Förintelsen synliggörs under historisk temavecka

[2018-02-08] Under vecka 8 har institutionen för historiska studier en temavecka där institutionens tre kärnämnen synliggörs genom olika föreläsningar och teman. Ett viktigt fokus är minnet av Förintelsen.