• AI-agenter kan lära sig att kommunicera effektivt

[2020-07-29] Forskare från Göteborgs universitet och Chalmers presenterar en metod för att studera hur språk utvecklas som ett effektivt verktyg för att beskriva mentala bilder. I en ny studie visar de att så kallade artificiella agenter på egen hand kan lära sig att kommunicera på ett artificiellt språk som liknar mänskligt språk. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

• 70 ungdomar har filosofikurs som feriejobb

[2020-07-27] Ett utvecklande sommarjobb, tycker en av deltagarna. I sommar går cirka 70 ungdomar en treveckorskurs i kritiskt tänkande kallad Think! De vägleds av handledare som är alumner på Humanisten.

• Normer och variationer i begravningsriter på vikingatiden

[2020-06-15] Hur förhöll man sig till döden och att dö i viktingatidens Storbritannien, Irland och Island? Genom att studera ovala spännbucklor i gravar från den tiden undersöks i en avhandling hur gravgods användes både i livet och i döden, samt hur själva begravningsriterna genomfördes.

• Är grodan utanför dammen eller dammen utanför grodan?

[2020-06-12] När vi beskriver ett föremåls placering i en bild, använder vi oss av beskrivningar som dess fysiska placering och förhållandet till andra saker i bilden. Men hur ska datorer lära sig att till exempel föredra beskrivningen "grodan är utanför dammen" snarare än "dammen är utanför grodan"? I sin avhandling undersöker Mehdi Ghanimifard hur artificiella neurala nätverk lär sig vilken information som är relevant för rumsliga beskrivningar.

• Populärvetenskaplig podd om konsthistoria sänds i sommar

[2020-06-11] Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, båda universitetslektorer i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet, bjuder på en populärvetenskaplig podd om konsthistoria hela sommaren. I tio avsnitt, med start 15 juni, ska Konsthistoriepodden lyfta ett verk i veckan.

• Buskis - en hatad och älskad underhållningsform

[2020-06-11] Folkligt, festligt och fullsatt. Men också hånat, bespottat och använt som nedsättande begrepp. Mikael Strömberg, forskare i teatervetenskap vid Göteborgs universitet, har skrivit en bok om buskis och konstaterar att buskisens särart handlar om en kombination av fyra viktiga komponenter: tematik, spelplats, rollkaraktär och spelstil.

• Globalt tema på Svensklärarföreningens årsskrift

[2020-06-10] Anna Nordenstam är en av två redaktörer för Svensklärarföreningens årsskrift 2019, som bland annat innehåller texter om minoritetsspråk, manga, ekokritik och klassrumsarbeten kring deckare.

• Äldre tvingas samordna sin egen vård inom hemtjänsten

[2020-06-10] När insatserna inom äldreomsorgen delas upp mellan olika enheter och personer inom hemtjänsten äventyras kontinuiteten och tilliten i omsorgsrelationerna samtidigt som de äldre själva tvingas samordna sina omsorgsinsatser. Det leder också till ett ökat ansvar för anhöriga och aktualiserar frågan om obetalt hemarbete. Det visar en avhandling i genusvetenskap.

• Stort fokus på pandemin i kommunikatörsstudenters examensarbeten

[2020-06-05] Nu kan du ta del av årets masteruppsatser som studenter vid Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning presenterar på ett helt nytt sätt ¿ via filmade presentationer på en specialdesignad webbplats. Läs om deras arbete som bland annat visar en färsk bild av kommunikatörers roll i coronakrisen.

• Undervisning både digitalt och på campus till hösten

[2020-06-05] Trots att regeringen dragit tillbaka rekommendationen om distansundervisning kommer återgången till campus att vara begränsad till hösten. Detta eftersom andra rekommendationer för att bidra till minskad smittspridning av covid-19 fortfarande gäller.