• Handke - "den sista litterära popstjärnan"

[2019-10-11] 2019 års Nobelpris i litteratur går till österrikaren Peter Handke. - Handke är ett slags galjonsfigur för en hel generation, säger litteraturvetaren Irina Hron.

• Mats Malm "förtjust" inför Nobelpristagarna

[2019-10-10] På torsdagen är det dags att tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur - och även förra årets, eftersom priset ställdes in då. Denna gång är det GU-professorn Mats Malm som läser upp namnen.

• Litteraturvetare om Tokarczuk: "Studenterna älskade boken"

[2019-10-10] 2018 års Nobelpris i litteratur går till polska Olga Tokarczuk och 2019 års pris går till österrikaren Peter Handke. Litteraturvetaren Therese Svensson har läst Tokarczuks mest tillgängliga bok med sina studenter - som älskade den.

• Kriterium på Bokmässan - den vetenskapliga bokens framtid

[2019-10-10] Se filmen där Åsa Arping intervjuar författaren Annika Berg som har skrivit boken De samhällsbesvärliga: Förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige.

• Varnhems begravda hemligheter fortsätter att förbrylla arkeologerna

[2019-10-10] Sedan 2005 har det grävts ut i Varnhem med det vikingatida Kata gård som den hittills viktigaste fyndplatsen. Under 1920-talet grävdes det medeltida klostret ut men de tillhörande ekonomibyggnaderna låg fortfarande i det som då var åkermark. Nu är åter fokus på klostret och dess tillhörande verksamhet. Tack vare att Göteborgs universitet har förlagt sina arkeologiska fältkurser till Varnhem kan nya utgrävningar bedrivas på klosterområdet.

• Staffan Lundén pratar om fallet Benin i livepodcasten Inside the Box

[2019-10-10] Staffan Lundén, forskare på institutionen för kulturvård, kommer den 17 oktober vara med i podcasten "Inside the box ¿ prylar och personer i en globaliserad värld".

• Så gick det till när Sverige slutade med lokala tider

[2019-10-09] Förr fanns det fyra sorters tid att förhålla sig till i Sverige: lokal soltid, järnvägstid (Göteborgstid), telegraftid och navigationstid. Två forskare vid Göteborgs universitet har kartlagt hur det gick till när vi fick en enda, gemensam tid.

• Snart dags för g19 - Sveriges största konferens för genusforskning

[2019-10-02] Sveriges största genusforskningskonferens arrangeras igen i höst, denna gång i Göteborg 7-9 oktober. Ta del av ny forskning kring våra mest aktuella frågor och samhällsutmaningar, i en nationell konferens med deltagare från hela världen.

• Två års ordläsning

[2019-10-02] Ett ord var femte sekund, det var ungefär den takt som universitetslektor Barbro Wallgren Hemlin höll när hon läste in samtliga 65 000 ord i Svensk ordbok. Inläsningarna pågick under två år.

• Här görs två av Svenska Akademiens ordböcker

[2019-10-02] Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien, eller SO, fyller 10 år. En andra upplaga är på gång där vissa ord har mönstrats ut, nya har tillkommit och exemplen har fått en översyn.