• Mer mångreligiösa "stilla rum" i Sverige jämfört med grannländerna

[2019-03-22] Stilla rum, eller andliga rum, på universiteten i Sverige skiljer sig åt i jämförelse med motsvarande rum i Norge och Danmark. - I Sverige delas ofta de stilla rummen av flera religioner, säger Magdalena Nordin, docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

• Jakob Lundgren, doktorand: Vetenskapsteori lär ut nyanserad kunskapskritik

[2019-03-22] Jakob Lundgren läste en biomedicinsk linje på gymnasiet och drabbades av physics envy, känslan av att det han studerade inte var den mest fundamentala formen av kunskap, att det var härlett ur något annat. Det blev gnistan till en fördjupning i ämnet vetenskapsteori. Nu har Jakob fått en doktorandtjänst på Göteborgs universitet och ska fokusera på ett stort transdisciplinärt fält: Planetary Health.

• Optimism, pessimism och klimatförändringar

[2019-03-22] Kan pessimism hjälpa oss att dra ner på vårt osunda tempo som driver både oss själva och planeten till utbrändhetens rand? Hör Ida Hallgren på Humanistdagarna i Frölunda Kulturhus lördag den 23 mars.

• Barn och unga berättar om sin uppväxt i Knutby

[2019-03-20] Ingen svensk församling har väckt lika mycket intresse som Knutby Filadelfia efter det uppmärksammade mordet på en pastors fru 2004. I en ny avhandling har barn och ungdomar som växt upp i frikyrkoförsamlingen intervjuats - både före och efter den formella upplösningen 2018. Studien visar att många medlemmars bild av hur uppväxtvillkoren egentligen sett ut ändrades i takt med att Knutby Filadelfia föll samman.

• Ny kurs om kvinnliga tänkare i 1600-talets Europa

[2019-03-18] 1600-talet var en tid för nya idéer om natur, moral, konst och politik - men det var mest männen som hördes i den offentliga debatten. I en ny kurs på Göteborgs universitet lyfts kvinnliga filosofer och författare från tidsperioden fram. - Deras texter kan kännas friare, roligare och mer upproriska, säger idéhistorikern Cecilia Rosengren.

• Om AI, känslor och svindlande tankar på Vetenskapsfestivalen

[2019-03-14] I sju av Vetenskapsfestivalens programpunkter 2019 medverkar forskare och doktorander från institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet. Under den första veckan i april har du chans att lyssna på samtal om hästar som arbetskamrater, om tro och vetenskap med mera.

• Gabriela fick drömjobbet på Röhsska efter Guideprogrammet på Göteborgs universitet

[2019-03-12] Det är inte bara inom ingenjörsstudier man kan få relevanta jobb innan studierna är avslutade - det fick Gabriela Paz Huerta Casas som läst Guideprogrammet på Institutionen för historiska studier erfara. Efter att ha läst halva Guideprogrammet arbetar hon nu även som värd vid Röhsska museet i Göteborg vid sidan om studierna.

• Ny antologi ska väcka läslust hos ungdomar

[2019-03-11] Vad har läsning av böcker för betydelse idag och hur kan lärare få elever att läsa böcker? Läslust och läsglädje är något av det viktigaste en lärare kan ge sina elever, menar författarna till en ny antologi som släpps i dagarna.

• Nu blir Svenskt kvinnobiografiskt lexikon dubbelt så stort

[2019-03-07] Ett uppslagsverk som lyfter fram kvinnor ur historien - det var syftet när Svenskt kvinnobiografiskt lexikon lanserades vid Göteborgs universitet förra året. Responsen har varit starkt positiv och nu utökas databasen med tusen nya namn och kartor som visar kvinnornas sociala nätverk.

• Responsen från lärare viktig vid undervisning i svenska som andraspråk

[2019-03-06] Vuxna nybörjare i svenska som andraspråk förväntar sig, önskar och uppskattar en allsidig respons från sina lärare - såväl beröm som kritik. En ny avhandling visar att lärarresponsen är en väsentlig del både av lärande och undervisning.