• Idéhistoria ledde till jobb och doktorandtjänst i München

[2020-02-19] Studier vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, främst inom idéhistoria, gjorde Jonatan Palmblad intresserad av vilken plats humaniora har i miljödiskussionen. I dag både arbetar och doktorerar han på Rachel Carson Center i München, en av världens främsta institutioner för miljöhumaniora.

• Arkeolog - ett föränderligt yrke

[2020-02-17] Paula Molander och Fredrik Dahlberg läser mastersprogrammet "Arkeologisk praktik och teori" vid Göteborgs universitet. Vi träffas hösten 2019 på en utgrävning på gammal åkermark vid Varnhems klosterkyrka. - Man ska ta chansen att gräva om man får den, berättar Paula om varför hon är här. Utbildningarna inom arkeologi erbjuder fältkurser men både Paula och Fredrik tycker att studenterna får för få tillfällen att vara i fält. Därför är de här i Varnhem och hjälper studenterna på B-nivå att gräva ut det man tror är klosterbyggnadens intilliggande verkstadsområde.

• Forskare om den politiska historien kring USA:s presidentval

[2020-02-07] Den här veckan gick startskottet för primärvalen i USA där partiernas kandidater till det 59:e presidentvalet den 3 november ska utses. I och med det har kampen om presidentposten inletts på allvar. Men hur gick det till när de första presidenterna valdes och hur såg kampanjerna ut då?

• Översättningar som utgår från läsarnas referensram kan fungera bättre

[2020-02-07] En översatt roman har mycket att vinna på att läsas som ett självständigt verk snarare än ett verk som står i relation till ett original. Det visar en ny avhandling i slaviska språk.

• Frågor om land och natur förenar ursprungsfolkens religioner

[2020-02-05] Det finns i dag hundratals grupper som räknas som ursprungsfolk: till exempel aboriginer, maya och här i Sverige samerna. I en ny bok berättar religionsvetaren Daniel Andersson om deras kulturella och religiösa historia.

• Textilproduktion en drivande kraft i bronsålderns Europa

[2020-02-04] Ull, garn och färdiga textilier var en viktig del av ekonomin och handelsnätverken under bronsåldern. Det framgår av en bok som är den första att fokusera på textilproduktionen i bronsålderns Europa.

• Följ forskningsexpeditionen på Antarktis

[2020-01-31] CDH-forskaren Jonathan Westin och kollegan Gunnar Almevik befinner sig just nu på Antarktis där de håller på att dokumentera en forskningsstation som Otto Nordenskjöld satte upp för över hundra år sedan. Via deras blogg kan du följa deras arbete.

• Uppdatering 31 januari: GU:s rekommendationer om coronaviruset

[2020-01-31] Göteborgs universitet följer utbrottet av det nya coronaviruset nära. Universitetet uppmanar studenter och medarbetare som befinner sig i eller nyss är hemkomna från regionen att hålla sig uppdaterade. Icke nödvändiga resor till Kina och Hongkong bör undvikas i dagsläget.

• Moral och bildning viktigt när Maria Sandel skildrade arbetare

[2020-01-30] Hon skildrade kvinnliga fabriksarbetares vardag, men skrev också om tabubelagda ämnen som pedofili, prostitution och barnamord. Litteraturvetaren Beata Agrell har skrivit den första boken om arbetarskildraren Maria Sandels författarskap, där inte bara klassolidaritet utan också bildning och moral är viktiga teman. Det fanns ett skäl till det.

• Institutionen för kulturvetenskapers forskardag

[2020-01-28] Institutionen för kulturvetenskaper genomför årligen en heldag där alla forskare presenterar sina forskningsprojekt. Presentationerna är öppna för studenter och personal på alla fakultetens institutioner samt för en bredare allmänhet.