• Vuxna som vill belöna sig själva ny målgrupp för julkalendern

[2019-12-12] Den första svenska adventskalendern kom 1934 och skulle samla in pengar till flickscoutrörelsen. Idag vänder sig många julkalendrar till vuxna som vill belöna sig med konsumtionsvaror i form av till exempel parfymer eller extra lyxiga bitar av choklad.

• Centrum för digital humaniora startar föreläsningsserie om AI

[2019-12-12] Under våren 2020 kommer CDH att ge åtta föreläsningar som på något sätt anknyter till artificiell intelligens. Syftet är främst att lyfta den AI-forskning som bedrivs vid Humanistiska fakulteten, men några externa gäster har också bjudits in. Först ut är Andreas Ekström, årets talare 2019, som kommer att tala om digitaliseringens utmaningar: "Sju sätt att äga världen" den 15 januari.

• Ny säsong av podcasten Inside the Box

[2019-12-11] I september 2019 introducerade Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och Världskulturmuseet (VKM) tillsammans med Folkuniversitetet den nya samtals- och podcastserien Inside the Box. Vid fem tillfällen under hösten samlades forskare, museiintendenter, konstnärer och journalister för att diskutera spännande ämnen. Nu planeras en fortsättning för 2020 och vårens program är nästan helt klart.

• Apokalypser och dystopier i populärkulturen

[2019-12-05] Den nya antologin "Broken Mirrors: Representations of Apocalypses and Dystopias in Popular Culture" beskriver hur apokalypser och dystopier representeras i populärkulturen.

• Kvinnors sexlust och njutning betonades i den medeltida islamiska världen

[2019-11-28] Under flera år har Pernilla Myrne letat upp och analyserat en stor mängd erotiska kompendier och sexhandböcker, liksom lesbiska kärleksdikter, religiösa och medicinska källor, från den medeltida islamiska världen. Det har resulterat i en bok som är den första djupgående och omfattande analysen av kvinnlig sexualitet i den tidiga islamiska världen.

• Mumier, dödliga epidemier och turism bakom järnridån

[2019-11-27] En egyptisk mumie i Stockholm, århundraden av dödliga epidemier i Sverige och skandinavisk turism i det kommunistiska Östeuropa under kalla kriget. Ämnena var vitt skilda under konferensen i digital historia.

• Världsledande scenografiforskare till Göteborg

[2019-11-26] Den världsledande scenografiforskaren Rachel Hann kommer till Institutionen för kulturvetenskaper som gästforskare. Vid ett första besök i december kommer hon bland annat medverka i flera utbildningar och hålla seminarier om scenografi som kritiskt begrepp. Ytterligare besök är planerade till våren och efter sommaren 2020. Det är konstvetarna Astrid von Rosen och Viveka Kjellmer som har lyckats locka Hann till Göteborg, och de säger så här om besöket:

• Sotens mytomspunna kulturhistoria lyfts i ny bok

[2019-11-25] Soten är ett stycke skärgård i norra Bohuslän vars omtalade och hemlighetsfulla namn var känt redan under vikingatid. I den nyutgivna boken "Soten: en bohuslänsk kulturhistoria från Hållö till Väderöbod" har författarna arkeologen Henrik Alexandersson och historikern Ulf Nyrén, undersökt Sotens förflutna fram till vår egen tid.

• Morgan Nilsson får fakultetens pedagogiska pris 2019

[2019-11-25] Morgan Nilsson, universitetslektor vid institutionen för språk och litteraturer, tilldelas Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2019. Han har undervisat på fakulteten i många år - och i många olika språk - men de senaste åren har det nästan bara varit somaliska som gällt.

• Alumner är bollplank för unga som vill vässa sina argument

[2019-11-21] Vet du vad du tycker, men har svårt att motivera varför? Argumentakuten är en workshop för unga som besöker studiemässan Kunskap och Framtid denna vecka. Tre alumner från humanistiska utbildningar på Göteborgs universitet hjälper ungdomar att hitta de bästa argumenten.