• Workshop om formella sanningsteorier samlade logikforskare

[2018-12-06] Torsdagen den 6 december gästades Göteborgs universitet av forskare i logik som deltog i en workshop om formella sanningsteorier, Gothenburg-Warsaw workshop on truth.

• Världens äldsta spår av pest funna i Falköping

[2018-12-06] I en 5 000 år gammal grav utanför Falköping har forskare hittat världens hittills äldsta DNA-spår av pest. En internationell forskargrupp, med bland annat arkeologer från Göteborgs universitet, har gjort fyndet med hjälp av avancerad DNA-teknik. I och med upptäckten menar forskarna att man också kan ha kartlagt historiens första pandemi som med tidens nya handelsvägar sträckt sig från Europa till Asien.

• Beviljade anslag till språkforskning

[2018-12-04] 13,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet till forskare inom institutionen för språk och litteraturer

• Hon ska undersöka grannskapets innebörd i en rörlig värld

[2018-12-04] Vad innebär det att vara granne och därmed medmänniska i dagens globaliserade värld? Det undersöker litteraturvetaren Irina Hron vid Göteborgs universitet, med utgångspunkt i texter av författare som Herta Müller och Marlene Streeruwitz.

• Forskningsprojekt kartlägger läsningen av kontroversiell nazi-professor

[2018-12-03] Kan idéer från en känd antisemit som var med och skrev de tyska raslagarna på 1930-talet användas av tänkare inom den radikala vänstern? Det tittar idéhistorikern Hjalmar Falk på i ett treårigt projekt vid Göteborgs universitet.

• Ny professor med intresse för språk, samhälle och genus

[2018-12-03] Stina Ericsson på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet har i dagarna utnämnts till professor i svenska med inriktning mot språksociologi och interaktion. Till en början intresserade sig Stina främst för interaktionen mellan människor och maskiner men med tiden har hennes forskningsintresse utvecklats till att allt mer inkludera interaktionen mellan människor, i det forskningsfält som kallas sociolingvistik.

• Mammaforum vinner Aurora-nätverkets Diversity and Equality Award

[2018-12-03] Alma Rauer, en av initiativtagarna till projektet, var på plats i Antwerpen för att ta emot Aurora-nätverkets pris.

• Spanska tidningar beskrev Lagerlöf som moderlig och traditionell

[2018-11-29] Hon kallades för "mormor" och sågs som en person som förmedlade "den skandinaviska rasens" särdrag. Forskning från Göteborgs universitet visar hur spanska tidskrifter beskrev Selma Lagerlöf efter att hon mottagit Nobelpriset 1909.

• Spanska tidningar beskrev Lagerlöf som moderlig och traditionell

• Domarnas favorit i Forskar Grand Prix

[2018-11-28] 5:a från Agnes Wold, 5:a från Patrik Hadenius och 5:a från Katrin Sundberg. Det blev full pott från samtliga domare när Anders Agebjörn, doktorand i svenska som andraspråk, ställde upp som finalist i årets Forskar Grand Prix. Men juryns omdömen räckte ändå inte till en förstaplats ¿ det blev silver och en hedrande andraplats.