• Projekt om att lokalisera neolitiska centralplatser får forskningsmedel

[2019-10-18] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Bland dem hittar vi arkeologerna Karl-Göran Sjögren och Tony Axelssons projekt "Det gömda landskapet. Att lokalisera neolitiska centralplatser med hjälp av fjärranalys, geofysik och arkeologi" som beviljats hela 5 082 000 kronor. Arkeologerna delar lika på forskningen under de kommande tre åren.

• Projekt om digitalisering och medeltidens skandinaver får forskningsmedel

[2019-10-18] Litteraturvetaren Philip Lavender får nästan 2,1 miljoner kronor för att studera hur medeltidens skandinaver föreställde sig framtiden. Dessutom tilldelas Litteraturbanken och dess föreståndare Mats Malm forskningsmedel för att digitalisera svensk skönlitteratur från 1800-talet.

• Sex forskningsprojekt vid GU får finansiering av RJ

[2019-10-18] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Dessutom får Litteraturbanken 10,5 miljoner kronor i kategorin infrastruktur för forskning.

• Docentföreläsning: Vem kan man lita på?

[2019-10-17] I dessa tider av uttalade postsanningar, vem i hela världen kan man lita på? Vad sker i gränslandet mellan ideologi och vetenskap? Torsdagen den 31 oktober håller Johan Söderberg docentföreläsning om sina vetenskapsstudier. Välkommen!

• Nina Tahmasebi ny docent inom växande forskningsfält

[2019-10-15] När Nina Tahmasebi började forska kring automatiska metoder för att studera språkförändringar var hon en av få inom fältet. ¿ I år höll vi vår första internationella workshop och fick över 50 inskickade artiklar. Att få vara med om detta känns enormt roligt! Nu har Nina Tahmasebi antagits som docent vid Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet.

• Handke - "den sista litterära popstjärnan"

[2019-10-11] 2019 års Nobelpris i litteratur går till österrikaren Peter Handke. - Handke är ett slags galjonsfigur för en hel generation, säger litteraturvetaren Irina Hron.

• Mats Malm "förtjust" inför Nobelpristagarna

[2019-10-10] På torsdagen är det dags att tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur - och även förra årets, eftersom priset ställdes in då. Denna gång är det GU-professorn Mats Malm som läser upp namnen.

• Litteraturvetare om Tokarczuk: "Studenterna älskade boken"

[2019-10-10] 2018 års Nobelpris i litteratur går till polska Olga Tokarczuk och 2019 års pris går till österrikaren Peter Handke. Litteraturvetaren Therese Svensson har läst Tokarczuks mest tillgängliga bok med sina studenter - som älskade den.

• Kriterium på Bokmässan - den vetenskapliga bokens framtid

[2019-10-10] Se filmen där Åsa Arping intervjuar författaren Annika Berg som har skrivit boken De samhällsbesvärliga: Förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige.

• Varnhems begravda hemligheter fortsätter att förbrylla arkeologerna

[2019-10-10] Sedan 2005 har det grävts ut i Varnhem med det vikingatida Kata gård som den hittills viktigaste fyndplatsen. Under 1920-talet grävdes det medeltida klostret ut men de tillhörande ekonomibyggnaderna låg fortfarande i det som då var åkermark. Nu är åter fokus på klostret och dess tillhörande verksamhet. Tack vare att Göteborgs universitet har förlagt sina arkeologiska fältkurser till Varnhem kan nya utgrävningar bedrivas på klosterområdet.