• Arkivdata blir meningsfulla berättelser

[2018-01-16] Arkiv, samlingar och databaser har länge varit källor till information som har använts både för att främja utveckling och tillhandahålla material för forskning. Doktoranden William Illsley undersöker hur man kan sätta in arkivdata i sammanhang och skapa berättelser.

• Mässling - en sjukdom med lång historia i Sverige

[2018-01-16] Efter utbrottet på Östra Sjukhuset i Göteborg har mässling hamnat högt upp på den mediala agendan. Men vad har sjukdomen egentligen för historia i Sverige?

• Ny bok om trolldom och magiskt tänkande

[2018-01-15] I förmodern tid levde befolkningen i en "förtrollad" värld där det var självklart att övernaturliga makter och magiska krafter spelade en viktig och framträdande roll i tillvaron. Göran Malmstedt, professor i historia, släpper nu en bok om hur trolldom och magiskt tänkande formade tillvaron för människor under 1500- och 1600-talet och ger återverkningar än idag.

• Instagrammar om hållbart sparande

[2018-01-15] Forskargruppen i finansiell etik gäst-instagrammar denna vecka för Göteborgs Stad och ger tips kring hållbart sparande.

• Museum tar hjälp av studenter för en app om Mölndals Bro

[2018-01-12] Studenter på Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap har i ett samverkansprojekt med bland andra Mölndals Stadsmuseum tagit fram ett antal olika förslag till en app som ska förändra människors upplevelse av Mölndals bro.

• Grammatikfestivalen firar 10-årsjubileum på Stadsbiblioteket 23 mars

[2018-01-10] I år hålls Grammatikfestivalen för tionde året i rad och flyttar för första gången in på Stadsbiblioteket där det kommer att bjudas på spännande föredrag om språk och grammatik. Temat blir Göteborgs språkliga mångfald och datumet är spikat: 23 mars.

• Forskare avslöjar sjöfart under stenåldern och synliggör dold konst med ny teknik

[2018-01-10] I en ny bok undersöker arkeolog Bettina Schulz Paulsson hur förekomsten av megalitgravar spred sig i Europa för 6 000 år sedan. Studien baseras på 2 410 dateringar och är den största i sitt slag. Nu vill hon undersöka om megalitkonsten följde samma väg och till sin hjälp har hon flera nya tekniker. - Det vi vet om förhistorien har genomgått en förändring de senaste åren tack vare teknisk utveckling. Vi är mitt i ett paradigmskifte.

• Se filmade föredrag om etik och antibiotikaresistens

[2018-01-09] Se filmade föredrag från symposiet om etik och antibiotikaresistens som institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori anordnade tillsammans med Centrum för antibiotikaresistensforskning på Göteborgs universitet i slutet av 2017.

• Historien och samtiden studeras genom språkteknologin

[2018-01-09] Med hjälp av språkteknologin ökar möjligheterna att studera historiska och samtida texter och kultur. Det berättar Nina Tahmasebi, som är ny postdoc vid Centrum för digital humaniora från och med årsskiftet.

• Forskningsprojekt om förlossningsdepression och läsning

[2018-01-03] Kan läsning påverka den psykiska hälsan hos kvinnor med förlossningsdepression? Det undersöker litteraturvetaren Cecilia Pettersson i ett forskningsprojekt.