• Nytt projekt ska undersöka Universell utformning

[2019-01-17] Sverige inför just nu Universell utformning som huvudprincip för allt nytt som skapas i samhället. Produkter, miljöer, program, tjänster m.m. ska alla fungera oavsett medborgarnas olika behov och förutsättningar. Nu ska ett nytt forskningsprojekt undersöka spänningen som detta skapar mellan två olika sätt att tänka och kategorisera.

• Kristine Køhler Mortensen vald till sekreterare för IGALA

[2019-01-15] International Association for Gender and Language (IGALA) har beslutat att välja in Kristine Køhler Mortensen från institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet som ny sekreterare. Uppdraget löper över de kommande två åren och innefattar ett stort organisatoriskt ansvar i föreningen.

• Norska flyktingar förändrade den svenska flyktingpolitiken

[2019-01-14] En ny avhandling visar hur den svenska flyktingpolitiken successivt förändrades under andra världskriget. Den gick från att präglas av en stor restriktivitet i början av kriget, då ett stort antal norrmän och tyska desertörer avvisades och i många fall fördes till tyska koncentrationsläger eller norska läger, till att bli ett villkorslöst mottagande under de sista krigsåren.

• Heldag om litteraturens koppling till fotografi

[2019-01-10] Under 1900-talets början luckrades gränserna mellan olika konstarter gradvis upp, vilket fick genomgripande konsekvenser för konstskapande under hela seklet. Under torsdagen diskuterades förbindelserna mellan två konstformer, litteratur och fotografi, i ett antal seminarier på Göteborgs universitet.

• Hon ska analysera undervisning i "sexualmoral" för nyanlända

[2019-01-09] I Danmark infördes nyligen obligatorisk undervisning i "dansk sexualmoral" för alla som söker uppehållstillstånd i landet. Nu ska Kristine Køhler Mortensen på institutionen för svenska språket under de kommande två åren studera denna undervisning i ett projekt finansierat genom Danmarks Frie Forskningsfond.

• Öppna föreläsningar om litteraturens klassiker i vår

[2019-01-09] Vill du veta mer om Sonja Åkessons och Franz Kafkas banbrytande verk? Våren 2019 har Göteborgs universitet ett samarbete med Textival, där våra forskare håller öppna föreläsningar på Göteborgs Litteraturhus om klassiker.

• Seminarieserie vill samla forskare från hela universitet

[2019-01-08] Alla forskare skriver. Vid sidan av seminarier och konferenser har den akademiska publikationen alltid varit ett självklart sätt att delta i det akademiska samtalet och sprida ny kunskap. Nu ska en ny seminarieserie samla forskare från hela universitetet för att diskutera och undersöka publikationsformer, meriteringssystem, nya publiceringskanaler och mycket mer.

• Filosofer ska forska om miljöns betydelse för antibiotikaresistens

[2019-01-07] Flera forskare i praktisk filosofi på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori kommer att ingå i en ny tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom CARe som ska fokusera på miljöns betydelse för hur antibiotikaresistens sprids.

• Ledningen varnar för ett allt mer tydligt och öppet kunskapsförakt

[2018-12-21] Ett allt mer tydligt och öppet kunskapsförakt riktas framför allt mot humaniora och samhällsvetenskap. Det speglar en anti-intellektuell och politiserad agenda, skriver ledningen för Humanistiska fakulteten i en debattartikel i Svenska Dagbladet, 21 december.

• Julen i svensk litteratur - inte så värst idyllisk

[2018-12-19] En pappa som funderar på att ta livet av sig och en besviken Selma Lagerlöf. När julen beskrivs i svensk litteratur är det inte alltid så muntert.