• Hundvisslor i fokus: forskare ska studera dolda politiska budskap

[2019-09-12] Hundvisslor är en form av budskap på sociala medier som uppfattas olika beroende på vem som lyssnar. I ett nytt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet kommer forskare inom lingvistik, datalingvistik och statsvetenskap att undersöka på vilket sätt artificiell intelligens används för att påverka opinionen. Projektet leds av Asad Sayeed.

• Student från Kritiska studier diskuterar kritiskt tänkande med unga

[2019-09-12] Feminism, polisvåld och extremism - det är stor spännvidd på diskussionsämnena när unga i östra Göteborg går på kurs i kritiskt tänkande. En av arrangörerna är Vincent Lekblad, som precis har tagit examen från masterprogrammet Kritiska studier.

• Författarbesök blev samtal om barnamord och maktrelationer

[2019-09-11] Annandag påsk 1929 dödar plötsligt Ingeborg Andersson sina tre barn. Historien tystas ner inom familjen. Men nu pratas det om den igen: på tisdagskvällen fick kursen Litteratur och intersektionalitet författarbesök, när Maria Bouroncle berättade om sin släkthemlighet och hur det gick till när den blev bok.

• Översättningsarbete inom klassiska språk får forskningsanslag

[2019-09-11] Riksbankens Jubileumsfond har i dagarna fattat beslut att stötta ett nytt projekt: översättning som vetenskaplig verksamhet. Forskare och översättare inom klassiska språk, moderna språk och översättningsvetenskap kommer att delta.

• Kulturarv i Antarktis dokumenteras

[2019-09-10] En gammal forskningsstation på Antarktis ska dokumenteras för framtiden med hjälp av VR-teknik. Jonathan Westin, forskningskoordinator på Centrum för digital humaniora är en av forskarna som ingår i polarexpeditionen.

• Språkteknologi hjälper digitala verktyg att förstå ord med flera betydelser

[2019-09-10] För att fungera korrekt behöver digitala verktyg kunna förstå om det är musiken eller klädesplagget som avses med ordet "rock", och om det med "damm" menas en vattensamling eller smuts i hörnen. En ny avhandling visar att det är möjligt för datorer som använder mänskligt språk att automatiskt lära sig de olika betydelserna av ord med fler än en innebörd.

• Minnesmanipulering användes när senantikens Rom kristnades

[2019-09-09] Med kristendomens intåg under senantiken förändrades religiöst liv och praktik i romerska städer i västra Mindre Asien. En ny avhandling visar att man aktivt använde hednisk materiell kultur för att forma en kristen samtid och kristna framtider, genom minnesmanipulation - det vill säga att man istället för att förstöra tingen omformade de sätt som de uppfattades på.

• "Digitaliseringen skapar nya möjligheter men också utmaningar"

[2019-09-06] Vissa lärare är skeptiska, andra ser möjligheter - utvecklingen med digital teknik i skolan kan betraktas på olika sätt. Svensklärarföreningens nyutkomna årsskrift har temat Digitalt och tar upp olika aspekter av temat.

• Kvinnliga svenska 1800-talsförfattare var internationella storsäljare

[2019-09-05] Emilie Flygare-Carlén och Fredrika Bremer översattes och spreds utanför Sveriges gränser i tio gånger högre utsträckning än Carl Jonas Love Almqvist. Ändå är det huvudsakligen han som lever kvar i den svenska litteraturhistorien. En forskargrupp vid Göteborgs universitet visar att flera svenska kvinnliga författare var storsäljande celebriteter under 1800-talet.

• Kvinnliga svenska 1800-talsförfattare var internationella storsäljare