• Föreläsning: Utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa

[2018-10-18] Nya metoder ger ny kunskap om utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa. Om detta berättar arkeologen professor Eszter Bánffy, som har utsetts att hålla årets Felix Neubergh Lecture. Föreläsningen hålls den 30 oktober klockan 16.00 i Göteborgs universitets aula i Vasaparken. Studenter, medarbetare och intresserad allmänhet är välkomna. Föreläsningen hålls på engelska.

• Klassisk 1800-talsroman blir webbportal

[2018-10-18] Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens Juvelsmycke publicerades 1834. Med hjälp av digital teknik kan du snart ta del av berättelsen, karaktärerna och platserna på ett helt nytt sätt.

• Ny kurs i ryska vårterminen 2019

[2018-10-15] Nu har institutionen för språk och litteraturer etablerat ett nytt samarbete med Universitetet i Tartu, Estland, som med sin centralt belägna campus och starka studentprägling av universitetet kan tillgodose våra studenter med en högkvalitativ utbildning. De som står som värd för våra studenter är institutionen för rysk litteratur.

• Ivar Arosenius konstnärskap i digitalt arkiv

[2018-10-15] För allmänheten är han mest känd för sin bilderbok Kattresan, men Ivar Arosenius hann producera oerhört mycket konst under sin korta levnadstid. På nyårsdagen 1909 avled han i blödarsjuka, endast 30 år gammal. Nu samlas en stor del av hans produktion i ett - ganska så unikt - digitalt arkiv.

• Alternativa Nobelpriset i litteratur till karibiska Maryse Condé

[2018-10-15] På fredagen tillkännagavs att det Alternativa Nobelpriset i litteratur går till Maryse Condé, som i sina romaner beskriver kolonialism och postkolonialism med inslag av magi. - Hon är en storartad författare, det är egentligen konstigt att hon inte har fått Nobelpriset redan, säger juryledamoten Lisbeth Larsson, litteraturprofessor vid Göteborgs universitet.

• Nominerade till Aurora Diversity and Equality Award

[2018-10-08] I våras nominerades Mimmi Rombach, Leila Swartling och Alma Rauer till Aurora Diversity and Equality Award för deras arbete med Mammaforum. Nu har beskedet kommit att Mammaforum-projketet har gått vidare tillsammans med två andra projekt från olika europeiska lärosäten.

• Cliopriset 2018 till Sari Nauman

[2018-10-08] Sari Nauman, doktor i historia, har mottagit Cliopriset 2018 för sin avhandling Ordens kraft. Politiska eder i Sverige 1520-1718. Hon disputerade med avhandlingen 2017 vid institutionen och det här är andra gången som den prisas.

• 88 miljoner till forskning om vård, hälsa, arbetsliv och välfärd

[2018-10-02] Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, har beslutat om projektbidrag i årets öppna utlysning. Drygt 73 miljoner kronor går till forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Ett forskningsprogram tilldelas dessutom 15 miljoner kronor för att utveckla en evidensbaserad praktik inom rättspsykiatrin.

• Krig och död - Michael Azar tar sig an människans öde

[2018-10-02] Krig och död. Om det finns någon gemensam nämnare för idéhistorikern Michael Azars brokiga författarskap så är det just människans navigation under blodiga konflikter. - Kanske har det något med min far att göra, som på 1960-talet kom till Sverige från ett konfliktdrabbat Libanon. Men vem vet varför man får upp ögonen för det ena och inte det andra?

• Kärlek röd tråd på tidigmoderna höstseminarier

[2018-10-01] I höst och vinter samarbetar Tidigmoderna seminariet med Textival, och arrangerar fyra seminarier om kärlek på 1500-, 1600- och 1700-talen. - Ur ett feministiskt perspektiv tycker jag att det finns många roliga berättelser och exempel! säger koordinator Matilda Amundsen Bergström.