Karta - Johanna Hillgren, kommunikatör

• "Galna" romankaraktärer behöver inte upplevas så av läsarna

[2017-12-14] Är huvudkaraktären psykiskt sjuk - eller är det bara vad författaren vill att läsaren ska tro? "Galna" karaktärer behöver inte alltid upplevas som sådana av läsaren. Den slutsatsen dras i en ny avhandling om tre av den spanske författaren Ramón Hernández romaner.

• Ny professor med intresse för den konservativa ådran i litteraturen

[2017-12-11] Andrea Castro har befordrats till professor i spanska med litteraturvetenskaplig inriktning. - Göteborgs universitet har ju aldrig haft en kvinnlig professor i spanska, eller en professor i spanska som är född och uppvuxen i ett spansktalande land, så det är inte så dumt att det också finns plats för en kunskapsauktoritet med spanskklingande namn och spanskfärgad svenska, säger hon.

• Filosofiprofessor i julkalender om hållbar utveckling

[2017-12-11] Christian Munthe, professor i praktisk filosofi, döljer sig bakom lucka 10 i Göteborgs miljövetenskapliga centrums julkalender om de globala målen för hållbar utveckling. Han intervjuas om mål nr 10: Minskade ojämlikheter.

• Vintergrammatik - fräscha upp din skolgrammatik inför terminsstarten

[2017-12-11] Börjar du någon av våra grundkurser i språk till våren? Då är kanske en kort repetitionskurs i grammatik något för dig!

• Anders Herlitz får Harvard-pris

[2017-12-11] Anders Herlitz, forskare i praktisk filosofi, har fått ett prestigefullt pris som delas ut av Harvard Center for Population and Development Studies, Sissela Bok Ethics and Population Research Prize.

• Åke Hodell utforskade konstarternas gränser

[2017-12-07] Åke Hodells konstnärsskap - mellan bildkonst, litteratur och ljudkonst - står i fokus för en ny avhandling. Den visar hur problematik kring etik och teknik förenas med ett utforskande av de olika konstarternas gränser i Hodells konstnärskap.

• Får bidrag från Vetenskapsrådet för postdoktjänst på Island

[2017-11-30] Vetenskapsrådet har fattat beslut om höstens utlysning av Internationell postdok och Filippa Lindahl som disputerade våren 2017 har beviljats bidrag på 1050 000 kronor per år under tre år, för en postdoktjänst på Island.

• Forskning visar kvinnoorganisationers inflytande på politiken

[2017-11-28] Kampen för kvinnors rättigheter i Skandinavien har studerats i ett forskningsprojekt som nu presenteras i en bok. Den visar att kvinnoorganisationers kamp historiskt sett har varit betydelsefull för framväxten av kvinnors rättigheter - men att denna kamp också bidragit till att upprätthålla hierarkier mellan grupper av kvinnor.

• Nybörjarkurser i skolspråk hösten 2018

[2017-11-27] För fem år sedan lades de förberedande kurserna i tyska, franska och spanska ner. Nästa höst kommer de att börja ges igen. - Alla andra större lärosäten i landet har den typen av kurser. Att vi inte har det innebär en stor konkurrensnackdel, särskilt som allt färre elever läser språk på gymnasiet, förklarar Mårten Ramnäs, universitetslektor i franska.

• "Kärleken har 100 onda namn" undersöker sexuella övergrepp då och nu

[2017-11-24] Föreställningen "Kärleken har 100 onda namn" handlar om sexuella övergrepp i tidigmoderna sångtexter. Samtidigt finns kopplingar till hur dagens våldsamma relationer ser ut. "Min forskning har aldrig känts så aktuell som nu", säger projektledaren Katarina A. Karlsson.