Mycket historia på nära håll

Nyhet: 2010-04-29

Utgrävningen kring Näckrosdammen. Foto: Thomas Melin/Göteborgs universitet.Bildspel från utgrävningen kring Näckrosdammen i Renströmsparken.
Foto: Thomas Melin/Göteborgs universitet.

– Kolla det här, säger 12-åriga Izabelle glatt och håller fram en rostig spik. Tillsammans med sina klasskamrater besöker hon den arkeologiska utgrävningen kring Näckrosdammen, där den stora jubileumsutställningen i Göteborg arrangerades för snart 90 år sedan.

Utgrävningen är inne på sin sista dag. I nästan två veckor har arkeologer och arkeologistuderande guidat skolklasser och allmänhet genom det forna jubileumsområdet och berättat om utställningen och var de olika byggnaderna låg. De som vill har också fått delta i utgrävningen.

– Det har varit jättelyckat, runt 150 barn har passerat och dubbelt så många vuxna i helgen när vi hade visning för allmänheten, säger Anita Synnestvedt, forskare i samtidsarkeologi vid Institutionen för historiska studier, som leder utgrävningen.

Ett antal provgropar ligger spridda i slänten, en liten bit från Näckrosdammen. Runt en av groparna sitter Izabelle och hennes två klasskamrater Jonna och Erik.

Barn gräver i en av provgroparna. Foto:
Thomas Melin/Göteborgs universitet.Entusiastiskt gräver de i jorden med sina skärslevar. När de hittar ett föremål får de hjälp av en arkeologeller en arkeologistuderande med att identifiera vad det är. I genomskinliga plastpåsar lägger de sedan ner sina fynd: spikar, glasskärvor och bitar av tegel.

– Det är roligt att gräva, säger Jonna och får medhåll av Erik som tycker det är bra att man hittar saker.

En av arkeologerna som hjälper barnen är Emelie Larsson.

– Att gräva på det här sättet väcker deras upptäckarglädje. De lär med händerna och det är något de kommer ihåg. Även de vuxna som varit här har varit entusiastiska. En lärdom man kan dra är att det finns så mycket historia så nära. Att människor kan hjälpa till att tolka sin egen historia, säger hon.

Arkeolog Daniel Gillberg vid platsen där hallen för konsthantverk och konstindustri låg. Foto: Thomas Melin/Göteborgs universitet.Vid tiden för jubileumsutställningen 1923 låg här hallen för konsthantverk och konstindustri, och enligt arkeolog Daniel Gillberg från Göteborgs universitet har man hittat rester från byggnaden.

– Här ligger något som vi tror är en del av den trappa som ledde upp till själva hallen, säger han och pekar ner i en annan av groparna. Och lite längre upp har vi hittat väldigt mycket sten, kanske är det en del av den mur som låg intill hallen.

Av de lösa föremål som grävts fram under utgrävningen, av både skolklasser och arkeologer, är det långt ifrån alla som härstammar från själva jubileumsutställningen. Anita Synnestvedt visar upp en stor trälåda indelad i olika fack fyllda med saker.

I ett av facken ligger porslinsskärvor som troligen ingick i de fyllnadsmassor som hämtades från innerstaden i samband med att området bebyggdes långt senare. I ett annat finns trasiga kritpipor från 1700-talet, även de från fyllnadsmassor.

Trälåda med fynd från utgrävningen. Foto: Thomas Melin/Göteborgs univeristet.– Bland de fynd som troligen kommer från jubileumsutställningen finns en del porslin från den tiden, trasigt glas och delar av buteljer. Vi har också hittat mycket byggmaterial som tegel, takpapp och spikar.

Men hon betonar att det inte är fynden som är det viktigaste med just den här utgrävningen.

– Det är att berätta om vad som har varit här och diskutera det med barn och vuxna. Idag är det inte många som känner till jubileumsutställningen. Att allmänheten och skolklasserna får prova på det här med arkeologi gör att det hela också blir mer konkret och nära.

Eftersom det är sista dagen på utgrävningen återstår snart bara en sak: att fylla igen grävgroparna. Men Anita Synnestvedt har bestämt sig för att lämna något åt framtidens arkeologer.

Under hela utgrävningen har arkeologen Emelie Larsson bloggat från grävningen, och Anita vänder sig mot henne.

– Vi skriver ut din blogg, plastar in den och lägger ner den i den största gropen. En tidskapsel, helt enkelt.

Här kan du läsa Emelies blogginlägg om utgrävningen

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17