Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alumn skriver bok
om vanartiga flickor

Nyhet: 2016-12-02

I boken De besvärliga - Skyddshemmets vanartiga flickor ger Louise Lindblom, alumn i historia vid Institutionen för historiska studier, en röst åt flickor som omhändertogs och stämplades som vanartiga under första hälften av 1900-talet. Den 6 december håller hon föredrag på Göteborgs stadsmuseum.

Hur kom det sig att du skrev boken?

– I januari 2014 blev jag klar med min magisteruppsats i historia som handlade om den pedagogik som bedrevs på skyddshemmen. Jag kände att jag inte riktigt ville släppa den här berättelsen. Jag började fundera allt mer på varför de omhändertog flickorna. Och vad betydde det att vara stämplad som vanartig?

Vad handlar den om?

– Jag har följt 25 flickor som var omhändertagna på Göteborgs stads skyddshem Lingatan som låg utanför Lysekil. Ingen av dem lever idag så jag har inte kunnat prata med dem utan jag har spårat deras liv före, under och efter omhändertagandet via journaler och andra papper. Detta har inte gjorts tidigare, liknande studier som finns har handlat om pojkar.

Vilka nya slutsatser har du dragit?

– Omhändertaganden sågs ofta som ett sätt att skydda samhället från vissa individer. Men snarare var det flickorna som behövde skyddas från samhället. Många hade det hemskt hemma. Det här är arbetarklassens flickor, de var fattiga, hade svårt att äta sig mätta och vissa tvingades till tiggeri eller prostitution. Många utsattes för sexuella övergrepp. De var oroliga i skolan och höll sig inte hemma på kvällarna. Detta gjorde att de stämplades som vanartiga men i själva verket hade den stämpeln passat bättre på de vuxna runt omkring. Det handlar om flickor som for illa. Jag har även hittat dokument som visar att rasbiologiska institutet forskade på de omhändertagna flickorna. De fick fylla i uppgifter om sin menstruation och uppgifterna användes bland annat för att koppla samman tidig mens och sexuellt utlevande.

Vad vill du med boken?

– Att den ska läsas. Jag har försökt göra den lättillgänglig både i språk och utformning. Jag vill berätta en historia som inte är berättad och lyfta detta in i den dagsaktuella diskussionen. Flickor omhändertas fortfarande på olika grunder och min forskning kan användas för att se till dagens institutioner och deras funktion för flickors omhändertagande. Det här ämnet har vaknat sent i Sverige. Hela diskussionen är tämligen ny och det finns många stenar kvar att vända på.
 

Läs mer:

Louise Lindbloms föredrag hålls den 6 december kl 15.00 i Wallenstamssalen på Göteborgs stadsmuseum. Läs mer på deras hemsida: Göteborgs stadsmuseum

AV:

Artikeln publicerades först på: historiskastudier.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?