Dekan Marie Demker kommenterar DN-artiklar om arbetsmiljö

Nyhet: 2019-11-17

Under söndagen, 17 november, har Dagens Nyheter publicerat två artiklar om institutionen för historiska studier och Arbetsmiljöverkets föreläggande med krav på åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljöproblem på institutionen. Med anledning av dessa artiklar kommenterar Humanistiska fakultetens dekan, Marie Demker, kritiken.

”Under våren 2019 upplevde prefekten vid institutionen för historiska studier en alltmer svårbemästrad situation avseende den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Som dekan gav jag prefekten stöd i att kunna axla sin roll och ta sitt arbetsgivaransvar i arbetsmiljöfrågor. Prefekten vid en institution har självständigt ekonomiskt ansvar, personalansvar och kontrollerar verksamhetens resurser för att tillgodose behov och arbeta med brister i arbetsmiljön. Som dekan garanterade jag att prefekten fick stöd i sitt chefsansvar genom samtal, råd och genom att universitetets resurser ställdes till förfogande i arbetet. Påpekanden om brister i arbetsmiljön har uppmärksammats och åtgärder vidtagits för att säkerställa att de omhändertagits. Då prefekten vid vårterminens slut inte uppnådde de önskade resultaten på arbetsmiljöområdet begärde prefekten själv att få avsluta sitt uppdrag.”

Sedan prefekten klev av sitt uppdrag har proprefekten varit tillförordnad prefekt och det pågår nu val av ny prefekt och proprefekt på institutionen.

Arbetsmiljöundersökningar som omfattar samtliga personalkategorier på institutionen genomförs av extern part sedan i somras. Utifrån resultaten av undersökningarna kommer åtgärder att vidtas och en långsiktig plan tas fram för att åtgärda de brister i den sociala och organisatoriska arbetsmiljön som framkommit.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17