Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En blogg om historiska studier

Nyhet: 2013-01-17

Nu finns en blogg som drivs gemensamt av forskare och lärare vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Bloggen vänder sig till alla som vill veta mer om vad som händer inom institutionens tre ämnen antikvetenskap, arkeologi och historia.

Kenneth Nyberg.– Jag har lagt märke till att det dykt upp så kallade institutionsbloggar vid andra universitet runt om i världen, men här i Sverige finns det än så länge inte så många. Det är en bra form att synliggöra och nå ut med det vi gör, både till allmänheten och till presumtiva studenter, säger Kenneth Nyberg, docent i historia och initiativtagare till bloggen.

Bloggen har ett brett anslag och inläggen är populärvetenskapligt hållna. Antikvetare, arkeologer och historiker skriver om sin forskning men kommenterar också aktuella frågor. Läsarna kan dessutom räkna med rapporter från intressanta konferenser, recensioner av nya böcker och resebrev från platser av historiskt-arkeologiskt intresse. Även inlägg av till exempel studenter förekommer.

Så bloggade exempelvis en av institutionens lärarstudenter, Linus Lekander, nyligen om sina intryck från en studieresa till södra Polen och Auschwitz. Tanken med resan, som genomförs årligen, är att ge de blivande lärarna möjlighet att själva göra ett studiebesök i Auschwitz, som en förberedelse inför framtida resor dit när de är ledare och har elever med sig.

– En dag i Auschwitz är en stark upplevelse som inte alltid är så lätt att beskriva. Men jag tyckte att Linus på ett bra sätt lyckades få fram vad ett besök där innebär, säger Kenneth Nyberg som var med och organiserade den första resan med lärarstudenter till Auschwitz för fem år sedan.

Då och då bereds också plats på bloggen åt skribenter utan anknytning till institutionen. Ett av de senaste inläggen är skrivet av Anna Boman som berättar om Riksantikvarieämbetets arbete med att göra äldre bilder ur de egna arkivsamlingarna tillgängliga på den interaktiva bildsajten Flickr.

Kenneth Nyberg konstaterar att bloggar har kommit för att stanna och att utvecklingen går mot att fler och fler akademiker har sina egna forskarbloggar.

– När tidningar och tidskrifter får en mindre roll är bloggen en naturlig ersättare för dem, regelbundet återkommande och ofta med en personlig röst, säger han.

Mer information:
Kenneth Nyberg, telefon: 031-786 4509, e-post: kenneth.nyberg@history.gu.se

AV:
031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?