Finska studenter tror på svenskan

Nyhet: 2011-06-15

Finska studenter debatterar "krisen i den svenska skolan". Foto: Thomas Melin.Finska studenter tränar sina muntliga färdigheter i svenska.

I lärosalen sitter 26 finska studenter som till vardags läser svenska på universitet hemma i Finland. Längst fram i rummet håller fem av dem en debatt på temat ”krisen i den svenska skolan” medan de andra tittar på. Det är gruppredovisning på kursen ”Praktisk svenska för studenter med finska som modersmål” som för första gången ges vid Göteborgs universitet.

– Det här är ett moment där de ska redogöra för en aktuell svensk samhällsfråga och samtidigt träna sin muntliga kommunikation, förklarar universitetsadjunkt Anna Winlund, lärare på kursen. Grupperna har själva fått bestämma redovisningsform, och just den här gruppen har valt ett rollspel.

De finska studenterna närmar sig slutet på en fyra veckor långa sommarkurs, en så kallad Nordkurs, finansierad av Nordiska Ministerrådet. Den är en av 17 kurser som ges på det här sättet i de nordiska länderna i respektive lands språk och litteratur.

Tränar sina muntliga färdigheter

Just den här kursen ska ge de finska studenterna bättre muntliga färdigheter i det svenska språket, men också en översikt över svensk modern skönlitteratur och svenska samhällsförhållanden. Bland annat har de läst två svenska romaner och pratat om skolan och det nya politiska landskapet.

– De får träna sig i att tala i olika stilar, det kan handla om allt från kallprat till debatter och presentationer. Jag har också tagit upp uttal och repeterat grammatik och olika textgenrer med dem, säger Anna Winlund.

Kursen är uppskattad bland de finska studenterna. Kanske inte så konstigt, eftersom 25 av de 26 deltagarna säger att de aldrig fått tillfälle att prata svenska hemma i Finland.

Lär sig svenska först i sjunde klass

Framme i lärosalen har den redovisande gruppen avslutat sin debatt om den svenska skolan i kris och det har blivit dags att ta lunch. Tiia Mela, som läser till svensklärare på Jyväskylä universitet i mellersta Finland, berättar att svenska är ett officiellt språk i Finland, men att ingen kan prata det särskilt bra.

– De finska eleverna börjar lära sig svenska först i sjuan. Men jag tror att det kan bli bättre. Till exempel ingår det i min utbildning att besöka daghem och prata och sjunga på svenska med barnen. Språkduschar kallas det och ingår i ett projekt som genomförs i hela Finland.

Hennes kurskamrat Pia Tuura, som också ska bli svensklärare och läser på Helsingfors universitet, är mer bekymrad över svenskans roll i hemlandet.

– Det är en het politisk fråga som diskuteras mycket, inte bara av det nationalistiska partiet Sannfinländarna. Många tycker inte att de behöver svenskan och därför vill de inte lära sig den.

Användbart att kunna svenska

Själv är hon övertygad om fördelarna med språket, och glad att hon kan förbättra sina muntliga färdigheter under tiden vid Göteborgs universitet. En åsikt hon delar med de andra på kursen, bland andra Mia Jyrkinen, som även hon pluggar svenska i Helsingsfors.

– Vill man jobba i Norden, inte bara i Sverige men också i Danmark eller Norge, är det bra att kunna svenska. Då är inte finska lika användbart, säger hon.

”Praktisk svenska för studenter med finska som modersmål” är en grundkurs på 7,5 högskolepoäng. Den ges av Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Tidigare år har Umeå universitet ansvarat för kursen.

Mer information:

Anna Winlund, telefon: 031-762 5282, e-post: anna.winlund@svenska.gu.se