Forskar om litteratur på spanska

Nyhet: 2012-05-31

Andrea Castro. Foto: Louise QuistgaardInstitutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet har fått en ny docent. I april antogs Andrea Castro som docent i spanska.

Andrea Castro disputerade våren 2002 med en avhandling om argentinskt kortprosa inom genren fantastik under nationsbildnings- och moderniseringsperioden 1862-1910, med titeln El encuentro imposible. La conformación del fantástico ambiguo en la narrativa breve argentina (1862-1910).

Efter disputationen har Andrea Castro gått vidare till att studera annan litteratur runt sekelskiftet i Argentina. Hon har framförallt intresserat sig för frågor som berör hur nationsgränser tänjs, dels i litteratur skriven av författare som invandrade till Argentina under den perioden, och dels i de sätt som den nutida argentinska litteraturen använder sig av för att representera ursprungsbefolkningen. Här spelar översättningsproblematiken en viktig roll.

Andrea Castro har även forskat inom litteraturdidaktik och intresserat sig främst för frågor som berör hur man läser skönlitteratur och andra texttyper. I det sammanhanget har hon deltagit i forskningsprojektet "Främlingskap och främmandegöring. Förhållningssätt till skönlitteratur i universitetsundervisning", som 2009 gav ut antologin med samma namn.

Nuförtiden arbetar Andrea Castro med att utforma dels ett tvärvetenskapligt och transkulturellt projekt om svenska vetenskapsmän i Argentina i börjar på 1900-talet, och dels ett projekt som behandlar frågor om exil i nutida litteratur och om hur man talar om förlust med ett språk som inte längre är förankrad i nationalspråket.

Tillsammans med kollegan Eduardo Jiménez är hon redaktör för en spansk och spanskamerikansk kritisk litteraturhistoria på spanska som håller på att färdigställas och som kommer att ges ut av Studentlitteratur i slutet på året/i början på 2013.

Mer information:
Andrea Castro, telefon: 031- 786 1799, e-post: andrea.castro@sprak.gu.se