Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Framstående språkhistoriker samlas vid internationell konferens

Nyhet: 2015-09-29

Universitetslektor Peter Andersson, doktorand Joel Olofsson och forskare Evie Coussé arrangerar "Grammaticalization meets Construction Grammar" på Humanisten.

En internationell konferens om grammatikalisering och konstruktionsgrammatik äger rum i Göteborg den 8-9 oktober. Besökarna bjuds på föredrag om språkförändring, närmare bestämt hur grammatiska konstruktioner uppstår och utvecklas.

Internationellt framstående forskare från Belgien, Frankrike, Japan, Norge, Storbritannien, Tyskland, Schweiz och Sverige deltar. Forskarna kommer att diskutera grammatiska utvecklingar i både välkända språk såsom engelska, franska, japanska, latin, tyska, svenska och andra mer "exotiska" språk som gotiska, indoeuropeiska, tchadspråk, och manchu. Teoretiska perspektiv på dessa förändringar står i fokus.

– Vi hoppas att kunna skapa nya nätverk och samarbeten mellan forskare från olika länder och samtidigt stärka det relativt nya forskningsfältet diakron konstruktionsgrammatik. Samtidigt kommer workshopen att stärka och bredda forskningsinriktningen konstruktionsgrammatik vid Göteborgs universitet med ett språkhistoriskt perspektiv. På så vis sätter vi Göteborg och Sverige på kartan i detta sammanhang, säger Peter Andersson universitetslektor i nordiska språk.

Konferensen Grammaticalization meets Construction Grammar arrangeras av Institutionen för svenska språket och Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet. Alla intresserade är varmt välkomna. Föranmälan har krävts för fika men alla föredrag är öppna även utan anmälan.

Mer information

Grammaticalization meets Construction Grammar

Datum: 8-9 oktober 2015
Plats: sal T302, Olof Wijksgatan 6 (Gamla Hovrätten)
Mer information om Grammaticalization meets Construction Grammar

Program Grammaticalization meets Construction Grammar

AV:

Artikeln publicerades först på: svenska.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?