Genusperspektiv på vikingatiden intresserar ny professor

Nyhet: 2014-02-26

Elisabeth Nordbladh. Foto: Thomas Melin.Ett ögonblick, Elisabeth Arwill-Nordbladh, ny professor i arkeologi vid Göteborgs universitet.

Vad handlar din forskning om?

– Min forskning, där genusperspektiv löper som röda trådar, berör bland annat vikingatida förhållanden. Jag är särskilt intresserad av att studera samspelet mellan kropp och materiella ting i människors tillvaro. Skillnader, men också likheter mellan kvinnligt och manligt är sådant som jag har diskuterat i en rad artiklar.

Vad forskar du mer om?

– För att få en förståelse för arkeologi som vetenskap tycker jag också att det är viktigt att forska om arkeologihistoria. Ämnet har sedan sin etablering haft en tydlig maskulin genusprägling. Detta har många gånger påverkat tolkningar av förhistoriska förhållanden och vissa sådana tolkningar lever på ett oreflekterat sätt kvar än idag. Som exempel kan nämnas bilden av den manlige vikingen som enbart en krigare på härjningståg, och vikingatidens kvinnor som enbart nyckelbärande husfruar. Här kan arkeologihistorisk forskning bidra till att revidera bilden och skapa en mer nyanserad och bredare tolkning av förhistorien.

Vilket är ditt senaste projekt?

– Utöver det arkeologhistoriska perspektivet handlar min pågående forskning om olika sätt att förhandla sig fram kring minne, kropp och genus under skandinavisk järnålder.

Vad kan samhället lära av din forskning?

– Jag tror rent generellt, att det är viktigt att ta tillvara historiska perspektiv inom samhällets delade erfarenheter. Det är också viktigt att forskarna lyfter upp och vitaliserar frågor som känns angelägna i dagens samhälle. Här hoppas jag att min forskning kring genus och kropp kan ge ett bidrag.

Vad blir det mest spännande med din forskning i framtiden?

– Inom dagens arkeologi pågår mycket intressant och nytänkande forskning kring kropp, ting och landskap. Ur ett svenskt perspektiv har vi på flera sätt en lyckosam position eftersom vårt arkeologiska källmaterial är både rikt och varierat. Detta gäller inte minst för yngre järnålder, som jag mest har forskat kring. Särskilt vikingatid möter alltid ett stort internationellt intresse. Att knyta samman aktuella teorier kring kropp, norm och olika sätt att bruka den fysiska omvärlden med hittills obehandlat arkeologiskt källmaterial ser jag som en utmaning för framtiden.

Till sist, vilka blir dina viktigaste uppgifter som professor?

– Mina viktigaste uppgifter framöver blir att handleda doktorander. Jag hoppas också att få mer tid för forskning. Men jag hoppas ändå att ha fortsatt kontakt med studenter på grundutbildningen och avancerad nivå. Det har jag alltid sett som viktigt, och det har lärt mig mycket.

Mer information:
Elisabeth Arwill-Nordbladh, telefon: 031-786 4612, e-post: elisabeth.nordbladh@archaeology.gu.se

031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17