Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gott om humaniora på Vetenskapsfestivalen

Nyhet: 2017-05-11

Vetenskapsfestivalen är igång och Humanistiska fakultetens forskare medverkar i många programpunkter. Ta chansen att lära dig mer om allt från den svenska hifi-kulturens uppgång och fall till hur tillit skapas i ett samtal, hatbrott och artificiella ekosystem. Eller varför inte spela Vetenskapsroulette och låta slumpen avgöra vilken forskare du får möta i Lisebergshjulet? Vetenskapsfestivalen pågår till och med söndag 14 maj.

Här är ett urval av de programpunkter som Humanistiska fakultetens forskare medverkar i:

Den svenska hifi-kulturens uppgång och nedgång

11 maj kl 14:00-15:00, Bältesspännarparken, Lilla festivaltältet

Termen high fidelity används i Sverige första gången på 1930-talet men får större spridning från mitten av 1950-talet. Ännu idag betyder high fidelity/hifi en standard för ljudkvalitet men också olika användningssätt, idéer och värderingar som förknippats med ljudapparatur - hifi-kulturen. Medverkande: Alf Björnberg, professor i musikvetenskap, institutionen för kulturvetenskaper.

Hur skapas tillit i ett samtal?

11 maj kl 17:00-17:45, Restaurang Folk, Foajén , Olof Palmes Plats 413 04 Göteborg

Vad är det som gör att man litar på en person? Vad signalerar tillitsfull kommunikation? Delar vi in människor i fack beroende på hur de pratar? Samtala med forskare om hur tillit kan förklaras utifrån hur vi använder språket.
Samarrangemang mellan Vetenskap & Allmänhet och Humtank. Medverkande: Magnus P. Ängsal, lektor i tyska, Göteborgs universitet, Fanny Forsberg Lundell, docent i franska, Stockholms universitet. Samtalsledare är Anders Sahlman, verksamhetsutvecklare, Vetenskap & Allmänhet.

Populärvetenskap mot alternativ fakta

11 maj, kl 17:00-19:00, Pedagogen, Hus A, Kjell Härnqvistsalen

Ett seminarium med vinnaren av Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris, Mårten Schultz, och en debatt om behovet av vetenskap och fördjupad diskussion. Om hatbrott, trumpifiering, filterbubblor och faktaresistens. Medverkande: David Brax, forskare i praktisk filosofi, Mårten Schultz, professor i civilrätt, Stockholms universitet, Alice Teodorescu, politisk redaktör, Göteborgs-Posten, Brit Stakston, internetdebattör, Blankspot, Christoffer Carlsson, kriminolog och författare, Åsa Wikfors, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet Moderator: Patrik Hadenius, Forskning & Framsteg

Vetenskapsrouletten

11 maj kl 17:00-18:00, Lisebergshjulet

Släpp kontrollen och var med i Vetenskapsrouletten. Vi fyller gondolerna i Lisebergshjulet med olika forskare och ämnen. Som besökare vet du inte vem du möter eller vad du ska få höra. In som ett frågetecken – ut som ett utropstecken. Här medverkar flera av Humanistiska fakultetens forskare: Juan Velasquez (genusvetenskap), Anders Dahlgren (konst- och bildvetenskap), Eva Zetterman (konst- och bildvetenskap), Petra Andersson (praktisk filosofi) och Erika Alm (genusvetenskap).

Naturliga och artificiella ekosystem

11 maj, kl 19:00-20:00 Pedagogen, Hus A, sal AK2 138

Modeller av ekosystem hjälper oss att förstå hur vi ska kunna skapa en hållbar framtid. Kanske kan de också användas till att simulera hur intelligent beteende kan utvecklas i naturen och på så sätt ge oss ledtrådar till artificiell intelligens. Medverkande: Claes Strannegård, forskare vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori och biträdande professor i data- och informationsteknik, Chalmers, Karin Hårding, docent i biologi och miljövetenskap, Göteborgs Universitet

Translation Slam

12 maj kl 14:00-14:40, Nordstadstorget

Samtal, presentationer och frågesport om översättning utifrån årets festivaltema "Tillit": Att vårda det fula språket - litterära översättare berättar; publikquizz om flerspråkig populärkultur - på låtsas eller på riktigt? samt info om vårdappen KomHIT flykting. Medverkande: Elisabeth Bladh, Angela Kölling och Lisa Pääjärvi från institutionen för språk och litteraturer, Niclas Hval, översättare Valand, Jonna Tinnervall, Annika Koldenius, Lorna Bartram, institutionen för tillämpad IT samt masterstudent på Språk och interkulturell kommunikation, Katarina Mühlenbock, DART, Sahlgrenska, Josefine Eld.

Translation Slam

12 maj kl 14:50-15:30, Nordstadstorget

Samtal, presentationer och frågesport om översättning utifrån årets festivaltema "Tillit". Bland annat Go:ogleborg - ett quizz om vad som gäller i Göteborg samt diskussion och funderingar kring vad som händer med tilliten när samhällsinformation översätts med Google Translate. Medverkande: Elisabeth Bladh, Angela Kölling, institutionen för språk och litteraturer, Jonna Tinnervall, Josefine Eld, Theo Gillberg.

Kan och bör vi lita på storskaliga institutioner?

12 maj kl 14:00- 15:00 Bältespännarparken, Lilla Festivaltältet

Föredraget och den efterkommande diskussionen kommer att handla om vad tillit är, hur detta kan kopplas till större institutioner samt om vi bör lita på dessa institutioner (och i så fall under vilka omständigheter). Medverkande: Karl de Fine Licht, knuten till institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori samt RISE/GU

”Systemkollaps” – för vem?

12 maj kl 16:00-17:00, Bältespännarparken, Lilla Festivaltältet

Vad innebär det politiska talet om ”systemkollaps” för vår tillit till samhällets funktioner? Vad händer med tilliten till politiker och lagstiftare när migrationspolitiken läggs om? Vad händer med en välfärdsstat när de som arbetar för att upprätthålla den hindras av politiska beslut? Medverkande: Fataneh Farahani, docent, Etnologi, religion & genusvetenskap, Stockholms universitet, Mathias Ericson, post doktor genusvetenskap, institutionen för kulturvetenskaper,

Etty Hillesum – tillit ända till Auschwitz

12 maj kl 17:00-18:00, Pedagogen, Hus A, sal AK2 135, Göteborgs universitet, Västra Hamngatan 25

Det handlar om kanadensiskan Janice Kulyk Keefers poetiska version av den holländska judinnan Etty Hillesums 700-sidiga dagböcker och brev. Där kan man följa de allt hårdare villkoren för judarna men också hennes växande gudstro och den djupa tillit den gav upphov till. Föreläsare: Britta Olinder, docent, institutionen för språk och litteraturer, Göteborgs universitet

Tillit, minoriteter & majoriteter

12 maj Kl 17:30–18:15, Soulstore - Coffee and Moments, Järntorgsgatan 2, Brogatan 1,

Utifrån ett religionsvetenskapligt perspektiv samtalar Göran Larsson, professor i religionsvetenskap vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, med publiken om tillit hos och för minoriteter och majoriteter. Samarrangemang mellan Vetenskap & Allmänhet och Humtank.

Science Slam

12 maj kl 18-19, Bältespännarparken, Stora Festivaltältet

Kom och heja fram Bettina Schulz Paulsson, postdoktor institutionen för historiska studier, till segrare. Hon ska tävla med en treminuters miniföreläsning om Talking stones: megalithic art in Europe.

Det kan alltid bli värre

13 maj kl 14:00-15:00 Pedagogen, Hus A, Kjell Härnqvistsalen

Bilden av samtiden är dubbel, dels en ekonomi på högvarv och ett stort välstånd och dels rubriker om oro och en mörk syn på framtiden. Kan det bli värre? Är pessimismen på frammarsch? Men om det alltid kan bli värre ger det anledning till en positiv syn på tillvaron? I samarbete med Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet och Svenska kyrkan. Medverkande: Ida Hallgren, psykolog, doktorand i filosofi vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet, Lotta Sjöberg, serietecknare och illustratör, Ludvig Lindelöf, präst, Svenska kyrkan.

Forskarfika

13 maj kl 14:00-16:00 Bältespännarparken, Stora Festivaltältet

Göteborgs universitet och Folkuniversitetet bjuder på forskarfika, där barn och vuxna kan sitta ner med en forskare för att ställa nyfikna och kluriga frågor. Det bjuds på saft, kaffe och bulle. Kom och lär dig om allt från hjärntumörer till latin. Medverkande från Humanistiska fakulteten: Moa Ekbom från institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Tove Rosendal, institutionen för språk och litteraturer, Juan Velasquez, institutionen för kulturvetenskaper.

Varför berörs vi så starkt av musik och film?

13 maj kl 16:30-17:30, Bältespännarparken, Stora festivaltältet

Varför berörs vi så starkt av musik som Kent och Bob Dylan eller filmer som Amelie och Avatar? Lars Lilliestam, musikforskare och Tomas Axelson, filmforskare samtalar om musik- och filmupplevelser som griper oss på djupet, tröstar och inspirerar. Medverkande: Tomas Axelson, docent Högskolan Dalarna, Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap vid institutionen för kulturvetenskaper.

Svuren tillit : Ett historiskt perspektiv

14 maj kl 13:30-14:30, Pedagogen Hus A, sal AK2 138

I Sveriges historia användes trohetseder för att skapa tillit och trovärdighet inom en politisk relation. Men användandet förändrades när en muntlig kultur ersattes av en skriftlig. Här diskuteras vad skillnaden på tal och skrift betyder för upprättandet av en tillitsfull relation. Medverkande: Sari Nauman, doktorand vid institutionen för historiska studier.

Varför är människan religiös?

14 maj kl 14:00-14:50, Pedagogen, Hus A, Kjell Härnqvistsalen

Debatt/samtal. Är religionen en kulturell boja att lösgöra sig ifrån? Eller är människan en av naturen religiös varelse? Varifrån kommer i så fall den benägenheten och vilka uttryck tar det sig i en sekulariserad tid? I samarbete med Svenska kyrkan.
Medverkande: Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Hans Liljenström, professor i biometri och systemanalys, Agora for Biosystems, Eva-Lotta Hultén, frilansjournalist.

Tilliten i Europa i krisernas spår

14 maj kl 15:30-16:30, Pedagogen, Hus A, sal AK2 137

Det finns tecken på bristande tillit i Europa i ljuset av ekonomiska kriser, många flyktingar och Brexit. Misstro finns mellan olika länder, olika samhällsgrupper, och till EU:s institutioner. Hur kan vi förstå de historiska, kulturella, mänskliga och politiska aspekterna på denna utveckling? Medverkande: Linda Berg, Föreståndare, Centrum för Europaforskning, Karolina Enquist Källgren, universitetslektor i idé- och lärdomshistoria vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Olof Larsson, statsvetenskap, Alexandra Bousiou, doktorand Globala Studier, samt studentorganisationen Brännpunkt Europa

Sök bland alla 300 programpunkter i hela festivalprogrammet
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?