Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grammatik och undervisning temat vid årets Grammatikfestival

Nyhet: 2014-03-18

I samband med den nationella Grammatikdagen fredagen den 21 mars anordnas den årliga Grammatikfestivalen vid Göteborgs universitet. I år kan besökarna se fram mot många spännande synvinklar på grammatik och undervisning.

Bland annat kommer det att handla om digitala hjälpmedel i grammatikundervisningen, hur man kan göra grammatikundervisningen rolig och meningsfull och varför somaliska läroböcker i grammatik klassificerar ordet för pojke som feminint och ordet för flicka som maskulint.

– Det är spännanda att försöka klura ut grammatikpussel i ett främmande språk och ibland får man insikter om sin egen grammatik på köpet, säger Evie Coussé, forskare i nederländska och en av arrangörerna.

Från starten för sex år sedan har Grammatikfestivalen vänt sig såväl till studenter, doktorander och lärare i svenska, främmande språk och språkvetenskap som till en vidare språkintresserad publik. Presentationerna på förmiddagen är lite mer specialiserade, medan eftermiddagen brukar mynna ut i föredrag som tar upp aktuella språkfrågor.

Grammatikfestivalen är en del av den nationella Grammatikdagen som arrangeras av Svensklärarföreningen och Språkkonsulterna och nu firas för tredje gången runt om i landet, från Luleå tekniska högskola i norr till Lunds universitet i söder. Syftet med dagen är att höja statusen för grammatik och sprida insikten att grammatik är roligt.

– Alla vi har på ett eller annat sätt erfarenhet av grammatik i undervisningen, antingen som elev, student eller språklärare. Många har dessutom en bestämd uppfattning om hur grammatikundervisning borde se ut. Jag hoppas att grammatikfestivalen kan visa att det inte finns ett enda riktigt sätt att undervisa grammatik, och kanske ännu viktigare, att grammatikundervisning kan vara rolig och spännande, säger Evie Coussé.

Datum: fredagen den 21 mars
Tid: 10:00-17:00. Dagen avslutas med mingel för föredragshållare och publik
Plats: Stora hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6, Göteborg
Fullständigt program: www.svenska.gu.se/samverkan/grammatikfestivalen

Välkomna!

Mer information:
Evie Coussé, telefon: 031-786 4589 / 0720-49 34 61, e-post: evie.cousse@sprak.gu.se

AV:
031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?