Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grammatikdagen på Göteborgs universitet

Nyhet: 2012-02-01

Fredagen den 3 februari firas Grammatikdagen – med grammatikbakelse, grammatikkviss och inte minst intressanta föredrag och seminarier i Stockholm, Lund och Göteborg. Göteborgs bidrag till firandet av Grammatikdagen är en öppen föreläsning om Språkbanken och det nya internetbaserade sökverktyget Korp. Föreläsningen vänder sig i första hand till svensklärare men alla intresserade är välkomna!

Språkbanken är en nationell resurs placerad vid Göteborgs universitet. Den har till uppgift att skapa och utveckla textsamlingar för såväl språkforskare som allmänhet. Språkbankens elektroniska textsamlingar – korpusar – innehåller texter av mycket olika slag. Med hjälp av dem kan vi undersöka olika aspekter på allt från Strindbergs fenomenala språkvariation till hur dagens moderna bloggspråk vinner inträde i svenskan.

Ett nytt internetbaserat sökverktyg – Korp – gör det lätt för alla, från skolelever till lärare och forskare, att söka i Språkbankens olika korpusar. Med hjälp av Korp kan man undersöka hur vanliga olika ord och uttryck är. Genom att granska yrkesskribenters sätt att uttrycka sig, kan man se om man bör skriva ta självmord eller begå självmord. Genom att jämföra ordval och uttryckssätt i äldre och yngre texter kan man också se om språket är på väg att förändras på något sätt. För svensklärare på alla stadier kan det vara intressant att se hur man genom sökningar i Korp kan hitta exempel på snart sagt allt som ska tränas i grammatikundervisningen.

Föreläsningen ”Språkbanken som resurs i skolan. Om textdatabaser och sökverktyg i svenskundervisningen” kommer att ge en bild av vilka resurser som finns inom Språkbanken, beskriva de olika funktionerna som finns i Korp, samt visa sökningar som konkretiserar frågor om ordval, ordkombinationer, språkriktighet med mera.

Föreläsare är Martin Hammarstedt, Håkan Jansson och Emma Sköldberg, Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.

Tid: 3 februari kl.14.15-16.00

Plats: Lilla hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6 

Läs mer om Grammatikdagen 

Läs mer om Språkbanken 

För mer information, kontakta: Benjamin Lyngfelt, tel: 031-786 4472, e-post: benjamin.lyngfelt@svenska.gu.se

AV:
031 - 786 10 68 / 0766 - 18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?