Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hedersdoktorer lyfter språk, litteratur och genus

Nyhet: 2012-05-07

Patrik Hadenius, Daniel Sjölin, Ericka Engelstad

Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius, författaren och tidigare Babelprogramledaren Daniel Sjölin samt arkeologen Ericka Engelstad har utsetts till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

Patrik Hadenius är chefredaktör och ansvarig utgivare för Språktidningen, Forskning och framsteg och Modern Psykologi. Han har som publicist med Språktidningen skapat ett nytt och spännande forum för populärvetenskap om alla aspekter av språk. Tidningen är omfångsrik och välgrundad i aktuell språkforskning, där varje populärvetenskaplig artikel antingen är skriven av eller faktagranskad av forskare. Språktidningen utgör också en viktig kanal för språkforskare att presentera sin forskning för en bred publik. Patrik Hadenius har, som innovativ publicist och kulturpersonlighet, både tagit vara på och bidragit till det stora intresset för språkfrågor bland allmänheten idag och skapat en spännande och attraktiv kanal för spridning av språkvetenskaplig forskning i populär form i Sverige.

Författaren och programledaren Daniel Sjölin har på ett enastående sätt under en lång följd av år skapat och utvecklat kulturprogrammet Babel. Han har lyckats kombinera ett personligt tilltal och stor kunnighet i tv-rutan, och har som engagerande och genuint kunnig litteraturförmedlare och litteraturproducent gjort litteraturen synlig för många människor. Daniel Sjölin har även varit litteraturkritiker i Svenska Dagbladet och BLM och redaktör för tidskriften Lyrikvännen.

Professor Ericka Engelstad, Universitetet i Tromsø, är bland de främsta inom sina områden, i första hand inom utvecklingen och tillämpningen av feministisk teori och genusperspektiv i arkeologin där hon varit en av pionjärerna internationellt. Ericka Engelstad har som gästforskare vid Göteborgs universitet under vårterminen 2010 bidragit till att nyare övergripande teoriutveckling inom feministisk vetenskap och genusperspektiv konkret har kunnat inarbetas i utbildningen på Institutionen för historiska studier. Hennes forskning har genom hennes vistelse vid Göteborgs universitet visat konkreta resultat med ett positivt inflytande på den vidare utvecklingen av det vetenskapliga samtalet.
 

AV:
031 - 786 10 68 / 0766 - 18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?