Kommunikatörsprogrammets första kull masterstudenter redo för yrkeslivet

Nyhet: 2013-06-11

Richard Rosander och Pernilla Olsson är två av Kommunikatörsprogrammetsprogrammets masterstudenter. I bakgrunden Ulla Veres, programmets koordinator. Foto: Thomas Melin.Richard Rosander och Pernilla Olsson är två av Kommunikatörsprogrammets masterstudenter. I bakgrunden Ulla Veres, programmets koordinator.

Hösten 2011 startade Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori ett kommunikatörsprogram på magister/masternivå som fokuserar på myndigheter och offentlig förvaltning. Nu till sommaren går den första kullen studenter ut som valt att läsa hela programmet, och den 5 juni presenterade de sina masteruppsatser vid en programkonferens där även yrkesverksamma kommunikatörer deltog.

– Det har varit två intressanta och lärorika år, säger Richard Rosander som i sin uppsats undersökt hur offentliga organisationer argumenterar i sina remissvar kring ett utredningsförslag om sprututbytesprogram för missbrukare. Utbildningen fokuserar på yrkeskunskaper som man behöver i sin yrkesroll som kommunikatör och är kopplat till aktuell forskning.

Kommunikatörsprogrammet vänder sig till studenter som har en kandidatexamen och vill bygga på sin utbildning med avancerade studier i kommunikation, med siktet inställt på att arbeta som kommunikatör inom myndigheter och offentlig förvaltning. Kultur och kommunikation, retorik och argumentationsanalys samt kommunikation i nya och sociala medier är några av kurserna som ingår.

Praktik parallellt med uppsatsarbetet

Nu under våren har studenterna parallellt med uppsatsarbetet varit ute på praktik för att bekanta sig med hur kursinnehållet kan tillämpas i arbetslivet. Pernilla Olsson praktiserade på Centrums stadsdelsförvaltning i Göteborgs stad, där en av hennes uppgifter även blev ämnet för hennes masteruppsats.

– Jag fick i uppdrag att undersöka brukarinflytandet inom hemtjänsten eftersom de äldre var missnöjda med just inflytande och information. Bland annat fann jag att kommunikationen måste målgruppsanpassas, så att dialogen underlättas och inflytandet ökar.

Kommunikatörer i Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och ytterligare myndigheter och statliga verk som är lokaliserade i regionen har bidragit med värdefulla synpunkter på utbildningens utformning och om hur arbetsmarknaden ser ut. En av dem är Kerstin Einarsson, kommunikationsdirektör för Västra Götalandsregionen, som var med som åhörare på konferensen.

– Det är bra med en sådan tydlig inriktning på programmet eftersom det är skillnad på kommunikation i företag och offentliga myndigheter, med sina olika styrsystem. Och det är roligt att höra här idag att utbildningen fungerar, säger hon.

”Samtliga kurser var väldigt nyttiga”

Den sista punkten på programmet var en rapport presenterad av Maria Giuliano, som fick jobb redan efter ett år på utbildningen. Genom sin magisteruppsats om det stadsdelsgemensamma intranätet i Göteborgs stad fick hon kontakt med Norra Hissingens stadsdelsförvaltning där hon idag jobbar som kommunikatör.

– Samtliga kurser på programmet var väldigt nyttiga. Jag såg det kanske inte just då, men när jag kom ut i verkligheten förstod jag att det fanns en tanke bakom det upplägg som representanterna från de olika myndigheterna hjälpt till att ta fram.

Programkoordinator Ulla Veres avslutade konferensen med att tacka för alla intressanta presentationer och önska de nybakade kommunikatörerna lycka till. Både Richard Rosander och Pernilla Olsson skyndade sedan iväg – till varsin jobbintervju. Kanske ett bevis så gott som något på att den avancerade utbildning i kommunikation som Kommunikatörsprogrammet erbjuder är efterfrågad bland offentlig förvaltning och myndigheter.

Kommunikatörsprogrammet har utvecklats i samverkan mellan institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, institutionen för journalistik och masskommunikation samt kommunikatörer i ledande befattningar inom Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och andra myndigheter i regionen. Utbildningen är på helfart och leder till en magisterexamen (ett år) eller masterexamen (två år).

Mer information:
Ulla Veres, telefon: 031-786 11 79 / 0706-88 11 79, e-post: ulla.veres@gu.se
Du kan också besöka: www.flov.gu.se/utbildning/avancerad-niva/kommunikatorsprogrammet

031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17