Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstens roll i klimatarbetet utforskas

Nyhet: 2017-10-03

Plast i haven och stigande vattennivåer till följd av klimatförändringar är frågor som inte bara berör naturvetenskapen. Det menar konstvetaren Ann-Louise Sandahl som vill utforska konstens roll i klimat- och miljöarbetet och hur konsten kan bidra till att påverka.

- Forskare har försökt informera om klimatfrågan i decennier men har inte lyckats nå fram till människor i tillräcklig utsträckning. Här kan konsten vara med och påverka på det affektiva planet. Konstnärer kan visa fram andra perspektiv än de uppenbara, säger Ann-Louise Sandahl.

I det nya forskningsprojektet ”Att visualisera antropocen: affekt, aktivism, apokalyps” kommer hon att studera och analysera konstverk av ett antal internationella konstnärer som tar upp frågor som rör klimat och hav. En av delstudierna berör samtidskonst om plastavfall i världshaven.

Ett verk som ska analyseras här är verket Midway – Message from the Gyre av konstnären Chris Jordan. Verket, som skildrar albatrosser vars magar är fyllda med plastavfall, väcker väldigt starka känslor. Chris Jordans verk är ett exempel på konst som har en förmåga att skapa en affektiv, kroppslig förståelse som överskrider den som statistik, medierapportering och naturvetenskapliga fakta kan åstadkomma.

Globala uppvärmningen iscensätts

I delstudien som berör global uppvärmning kommer två samtida konstverk att analyseras och diskuteras, Ice Watch av Olafur Eliasson och Minik Rosing och Isfald av Jacob Kirkegaard. Verken iscensätter den globala uppvärmningen på helt olika vis och i helt olika medier. I det förstnämnda verket används stora block av grönlandsis som medium och i det andra inspelade ljud från glaciärer och isar, ljud som inte går att uppfatta med mänskliga öron.

Det är just konstens förmåga att förmedla viktiga aspekter av klimatförändringarna som Ann-Louise Sandahl är intresserad av. I forskningsprojektet ska hon bland annat undersöka hur konstens sätt att belysa klimat- och miljöproblem skiljer sig från naturvetenskapens och vad det kan betyda att ”förstå” klimat- och miljöskeenden.

Konstens roll i klimatarbetet är inte tillräckligt utforskad och detta projekt är ett bidrag till grundforskningen i frågan. Ann-Louise Sandahl är intresserad av att gå över de vetenskapliga gränserna och söka samarbeten inom andra discipliner.
- Det är väldigt givande att försöka se nya samarbeten. Det handlar om möten mellan olika sätt att tänka.

Konsten en viktig funktion 

I en tid av faktaresistens och alternativa sanningar har konsten en allt viktigare funktion att fylla, som en arena där problemen kan belysas på nyskapande sätt, menar Ann-Louise Sandahl. Klimat är ett vanligt tema i samtidskonsten, men ofta har verken ett stråk av apokalyps. Ann-Louise Sandahl är intresserad av hur man inom konsten arbetar med att nyansera den apokalyptiska tonen, vilket är viktigt om man vill åstadkomma beteendeförändring och förmedla att det ännu finns tid att göra något.

Som konstvetare studerar Ann-Louise verken noga genom att beskriva, analysera och tolka dem. Det handlar om att diskutera det man ser och väva in nya aspekter under arbetets gång. I analysarbetet kommer bland annat idéer från affektteori och nymaterialism att provas. Konstens roll i klimatarbetet är ett relativt nytt forskningsområde även om det har skrivits en del artiklar och böcker på temat inom fältet för humanistisk miljöforskning.

- Troligen kommer det att visa sig att det behövs ytterligare studier om frågor som rör klimatpsykologi och klimatkommunikation. Det vill säga frågor som bäst besvaras av forskare och konstnärer från olika discipliner, Säger Ann-Louise Sandahl.
 

AV:
031-7865645

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?