OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Lingvist antagen till elitsatsningen
Pro Futura

Nyhet: 2013-05-31

Lingvisten Elizabeth Coppock vid Göteborgs universitet har tillsammans med tre andra forskare från olika lärosäten i Sverige utsetts till 2013 års Pro Futura-forskare av Riksbankens Jubileumsfond. Pro Futura är ett spetsforskningsprogram inom humaniora och samhällsvetenskap, och de forskare som utses förväntas tillhöra framtidens elit.

Elizabeth Coppock. Foto: Thomas Melin.– Nu har jag chansen att hjälpa Göteborgs universitet att växa som ett världsledande universitet inom ämnet semantik. Jag är i bästa möjliga position för att utföra ett stort och ambitiöst forskningsprogram, eftersom jag kan focusera på min forskning, våga följa stora drömmar, och få råd, stöd och inspiration genom programmet, säger Elizabeth Coppock.

Pro Futura är ett samarbete med Swedish Collegium for Advanced Study, SCAS, ett av Europas främsta institut för avancerade studier. Programmet ger de forskare som utses optimala möjligheter att forska i upp till sju år, dels på den egna institutionen, dels hos SCAS i Uppsala. Minst ett år kan tillbringas utomlands.

– Att bli Pro Futura-forskare betyder också att jag börjar på ett nytt äventyr. Redan under min intervju med SCAS-panelen började jag att se saker på ett nytt sätt. Jag tolkar detta som ett litet tecken på hur inspirerande det kommer att vara att interagera med forskare i andra områden under mina år på SCAS och utomlands.

Fick sin doktorstitel vid Stanford

Elizabeth Coppock disputerade vid Stanford, Kalifornien, i januari 2009. Hon har en bakgrund både i lingvistik och datorvetenskap och har varit verksam vid flera universitet i USA och Tyskland. Sedan 2012 är hon knuten till Göteborgs universitet och Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.

– Göteborgs universitet är särskilt starkt i semantik inom Sverige. Det beror mycket på Robin Cooper, professor emeritus i lingvistik, samt kopplingen mellan lingvistik och filosofi på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, universitetets Centrum för språkteknologi, och det breda nätverket av lingvister från olika institutioner inom Göteborgs universitet, till exempel Institutionen för svenska språket.

Elizabeth Coppock har intresserat sig för grammatik och samspelet mellan kontext och innehåll i språket. Hon ingår i kretsen av de med framträdande yngre forskarna på det lingvistiska internationella fältet och har bland annat lyckats lösa ett internationellt lingvistiskt dilemma som handlar om ungerska, där bestämdhet visas inte bara på nominalfraser, utan också på verb. Hon har också bidragit med en ny teori om bestämda artiklar som ”den” och ”det” som kan förklara hur de interagerar med så kallade ”exclusiver” (till exempel ”enda” och ”bara”). De resultaten har i sin tur lett till nya idéer om hur språk som helt saknar bestämd artikel, som ryska och kinesiska, är uppbyggda.

Forskar om direkta och indirekta ”kanaler”

Det övergripande temat för Elizabeth Coppocks forskning de kommande åren kommer att vara direkta och indirekta ”kanaler”, genom vilka betydelse kan kommuniceras i naturliga språk.

– Indirekta kanaler gör det möjligt, till exempel, att vilseleda utan att tekniskt sett ljuga. Om man kommunicerar något som inte är sant genom en indirekt kanal i stället för att säga det rakt ut, kan man vilseleda utan att säga något som är tekniskt sett falskt. Jag vill bygga upp en omfattande taxonomi av direkta och indirekta ”betydelsekanaler”, ta reda på vad de har för empiriska egenskaper, och utveckla en teori som kan förklara hur de fungerar.

Pro Futura innebär ett stort kliv framåt i karriären för dem som utsetts. Många hinner under sin tid som Pro Futura-forskare bli professorer. Tiden som Pro Futura-forskare, som till stor del tillbringas vid framstående forskningsmiljöer som SCAS eller liknande institut utomlands, har också liknats vid en professorskuvös.

– Det är helt underbart att jag kommer att få ett sådant stöd. Det är ju min dröm att bli professor och leda en forskningsgrupp, säger Elizabeth Coppock.

I år är åttonde gången fyra Pro Futura-forskare utsetts. Förutom lingvisten Elizabeth Coppock nominerad av Göteborgs universitet, är det litteraturvetaren Virginia Langum nominerad av Umeå universitet, ekonomhistorikern Rodney Edvinsson, som nominerades av Stockholms universitet, och utvecklingspsykologen Maarten van Zalk som föreslogs av Örebro universitet. Sammanlagt var 22 forskare nominerade.

031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17