Medarbetare visades runt i nya Humanisten

Nyhet: 2019-04-24

Inflyttningen till nya Humanisten närmar sig med stormsteg. På byggarbetsplatsen dras el, målas och hamras det för fullt. Medarbetare på Humanistiska fakulteten har nu fått möjligheten att få en rundvandring i nybygget.

– Vi har haft fem visningar per dag hela veckan, som mest femton personer. Då har det varit lite svårt att ta sig fram. Nu när vi är färre är vi lite friare, säger Janne Nilsson, som är en av dem som guidar runt på byggarbetsplatsen.

I dag är det personer från institutionen för svenska språket som får ta på sig hjälmar, neongula västar och skyddsskor: ekonomiadministratör Lotta Christiansson, prefekt Karin Helgesson och personaladministratör Linda Sjöström.

– Vi kommer inte sitta i nybygget, utan på plan tre där det byggts om. Så vi är mest intresserade av undervisningssalarna, restaurangen och de allmänna ytorna. Det ska bli kul att se hur det ser ut, säger Karin Helgesson.

– Men även om vi inte kommer sitta just i nybygget, så innebär hela bygget att samla hela fakulteten under samma tak, att vår institution också kommer att få sitta tillsammans för första gången ever. Nu sitter vi utspridda. Att sitta samlat kommer göra det mycket lättare att samarbeta och stämma av saker, säger Linda Sjöström.

Intensivt arbete inför slutspurten

Skyddsskorna är uppvärmda efter föregående tur. Janne Nilsson visar vägen förbi de blå byggbodarna och in genom porten nedanför Språkskrapan.
– På taket här har vi monterat solpaneler, och här bakom finns lilla hörsalen, pekar och berättar han medan sällskapet promenerar gång- och cykelbanan fram som går genom byggnaden.

Ett virrvarr av kablar, bygglampor, gipsskivor på hög och skyddande papp på golvet vittnar om ett intensivt arbete. 1 december ska nyckeln överlämnas från fastighetsägaren Akademiska Hus till Göteborgs universitet och Humanistiska fakulteten. Då ska huset vara slutbesiktigat och godkänt för inflyttning. För ett par veckor sedan meddelade Akademiska hus och entreprenören NCC att arbetet intensifieras för att hinna med tidplanen. Hittills har man försökt undvika störande ljud så mycket som möjligt på dagtid för att inte störa verksamheten, men nu i slutskedet kan visst buller förekomma även på dagtid.

– När man får se det så här, så förstår man ännu mer att det är svårt att jobba utan att låta, säger Lotta Christiansson.

Bra att få se helheten

Janne Nilsson visar den stora trappan som ska fungera inte bara som trappa, utan även som mötesplats för såväl kaffepaus som evenemang, dramasalen som ska ha fem meter i takhöjd, kontorsplatser med utsikt mot Korsvägen och den nya restaurangen där det går att vila ögonen på Hisingen till lunchen.

– Det blir något helt annat att se det så här, än att titta på ritningar på ett papper. Jag förstår mycket bättre hur allt hänger ihop, säger Linda Sjöström.
Alla tre ser fram emot öppningen av huset.

– Det har varit jobbigt en lång tid under byggtiden, men nu tycker jag att jag börjar få en målbild igen. Det kommer bli jättebra det här, säger Karin Helgesson.

Dekan Marie Demker skriver om sitt besök

Humanistiska fakultetens dekan Marie Demker har en blogg, och där skriver hon om sitt besök i nya Humanisten.

Marie Demker: På visit i ett hus under arbete

1 december får Göteborgs universitet nyckeln till nya Humanisten. Det handlar om ungefär 16 600 kvadratmeter nybyggnation och det sker även en hel del ombyggnader i befintliga lokaler dit medarbetare på fakulteten redan har fått flytta in i. Foto: Sara Sandbacka

Janne Nilsson pekar ut var vi befinner oss på planlösningen och förklarar hur det kommer bli för Karin Helgensson, Linda Sjöström och Lotta Christiansson från institutionen för svenska språket.

Arbetet med att färdigställa nya Humanisten har intensifierats inför slutspurten.

Med hjälp av ett visualiseringsprogram i telefonen kan de som arbetar i projektet gå runt i huset i 3D, och på så sätt också jämföra ritningen med verkligheten.

Artikeln publicerades först på: projekthumanisten.hum.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-08-17